Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Đumbir - pikantni začin u službi prevencije bolesti

Đumbir - pikantni začin u službi prevencije bolesti

Đumbir je jedan od najukusnijih i najpopularnijih začina na svijetu. Ova biljka cvjetnica porijeklom iz Kine pripada obitelji Zingiberaceae, zajedno s poznatim rođacima - kurkumom, kardamomom i galangalom.

Jedinstvenu aromu i pikantnost đumbira možemo zahvaliti udjelu prirodnih ulja od kojih je najpoznatiji gingerol. Gingerol je glavni bioaktivni sastojak đumbira snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava koji je odgovoran za većinu blagotvornih djelovanja ovog poznatog začina. Đumbir se već tisućama godina tradicionalno koristi u liječenju raznih bolesti i stanja poput prehlade, mučnine, osteoartritisa i bolova u mišićima. Svježi rizom đumbira, koji se često naziva „korijenom“, u svojem sastavu krije brojne aktivne tvari - 2-3 % proteina, 0,9 % masti, 1,2 % minerala, 2,4 % vlakana i 12,3 % ugljikohidrata. Osim toga, sadrži i  1 do 3 % hlapljivih ulja, oleorezin, fenole te proteolitičke enzime.

Đumbir protiv mučnine

Đumbir ima dugu tradiciju korištenja kao prirodne pomoći kod morske bolesti, ali i simptoma mučnine nakon operacije te kemoterapije. No, posebice se pokazao učinkovitim po pitanju jutarnje mučnine u trudnoći. Tako su rezultati preglednog rada objavljenog u časopisu Nutrition Journal, a koji je ukupno uključio 1278 trudnica, pokazali kako je uzimanje đumbira u dozi od 1,1-1,5 g značajno smanjilo simptome mučnine u trudnoći

Đumbir protiv loše probave

Dispepsija je stanje koje obilježava konstantna tupa bol i neugoda u gornjem dijelu probavnog sustava, a smatra se kako usporeno pražnjenje želuca vodi ka razvoju ovog neugodnog stanja. Zanimljivo je da se đumbir pokazao učinkovitim saveznikom i kod loše probave.

Naime, u jednom istraživanju koje je objavljeno u časopisu European Journal of Gastroenterology & Hepatology dokazano je da prah đumbira uziman prije obroka može ubrzati pražnjenje želuca za čak 50%.

Đumbir protiv bolova

Đumbir pokazuje i blagotvorno djelovanje kod bolova u mišićima uzrokovanih vježbanjem. Istraživanja pokazuju kako pozitivni učinak uzimanja đumbira nije vidljiv odmah nakon konzumacije, već se očituje u smanjenju širenja bolova u mišićima u narednim danima oporavka nakon napornog treninga. Osim toga, ovaj ljekoviti rizom dugi se niz godina koristi i za olakšavanje simptoma menstrualnih bolova, a istraživanja su pokazala da je njegova učinkovitost slična djelovanju lijekova za ublažavanje bolova, kao što je ibuprofen.

Đumbir protiv infekcija

Ekstrakt đumbira može inhibirati rast brojnih bakterija, a posebice je djelotvoran protiv bakterija u oralnoj šupljini koje se povezuju s upalnim bolestima desni, poput gingivitisa i paradontitisa.

Đumbir za smanjenje razine kolesterola

Poznato je da visoke razine lošeg, LDL kolesterola značajno utječu na povećanje rizika od bolesti srca. Rezultati 45-dnevnog istraživanja objavljenog u časopisu Saudi Medical Jorunal, u kojem je sudjelovalo 85 osoba s povišenom razinom kolesterola, pokazali su da je uzimanje praha đumbira utjecalo na značajno smanjenje ne samo razine LDL kolesterola, već i triglicerida te ukupnog kolesterola.

Đumbir kod osteoartritisa

Osteoartritis je bolest koju karakterizira degeneracija zglobova, a uključuje simptome poput bolova i ukočenosti u zglobovima. Zahvaljujući svojem protuupalnom učinku đumbir se pokazao korisnim kod ove neugodne bolesti koja pogađa sve veći broj osoba. Tako je u jednom istraživanju  objavljenom u časopisu Arthiritis and Rheumatism sudjelovalo 247 osoba oboljelih od osteoartritisa koljena koje su bile podijeljene u dvije skupine – jedna je skupina tijekom 6 tjedana uzimala ekstrakt đumbira dva puta dnevno, dok je druga skupina dobivala placebo. Rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su dobivali ekstrakt đumbira, u odnosu na placebo manje osjećali bolove te su zahtijevali manju količinu lijekova protiv bolova.

mag.nutricionizma TENA ŠKUNCA

 

Literatura:

  • Alizadeh-Navaei R, Roozbeh F, Saravi M, Pouramir M, Jalali F, Moghadamnia AA. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. Saudi Med J. 2008;29(9):1280-4.
  • Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001;44(11):2531-8.
  • Black CD, O'Connor PJ. Acute effects of dietary ginger on muscle pain induced by eccentric exercise. Phytother Res. 2010;24(11):1620-6.
  • Park M, Bae J, Lee DS. Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. Phytother Res. 2008;22(11):1446-9.
  • Ponmurugan K,Shyamkumar R. Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens. Asian Pac J Trop Biomed. 2012; 2(8): 597–601.
  • Viljoen E, Visser J, Koen N, Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutr J. 2014; 13: 20.
  • Wu KL, Rayner CK, Chuah SK, Changchien CS, Lu SN, Chiu YC, Chiu KW, Lee CM. Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2008;20(5):436-40.

 

Proizvodi na popustu za studeni - više vrijednosti za Vaš novac

Magnezij citrat

Magnezij citrat

dodatak prehrani

Anti-age & firming dnevna krema

Anti-age & firming dnevna krema

s tropskim voćem, matičnom mliječi, medom i propolisom

Gel za opuštanje nogu

Gel za opuštanje nogu

s uljem mandarine, kaduljom i sljezom