Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Đumbir - pikantni začin u službi prevencije bolesti

Đumbir - pikantni začin u službi prevencije bolesti

Đumbir je jedan od najukusnijih i najpopularnijih začina na svijetu. Ova biljka cvjetnica porijeklom iz Kine pripada obitelji Zingiberaceae, zajedno s poznatim rođacima - kurkumom, kardamomom i galangalom.

Jedinstvenu aromu i pikantnost đumbira možemo zahvaliti udjelu prirodnih ulja od kojih je najpoznatiji gingerol. Gingerol je glavni bioaktivni sastojak đumbira snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava koji je odgovoran za većinu blagotvornih djelovanja ovog poznatog začina. Đumbir se već tisućama godina tradicionalno koristi u liječenju raznih bolesti i stanja poput prehlade, mučnine, osteoartritisa i bolova u mišićima. Svježi rizom đumbira, koji se često naziva „korijenom“, u svojem sastavu krije brojne aktivne tvari - 2-3 % proteina, 0,9 % masti, 1,2 % minerala, 2,4 % vlakana i 12,3 % ugljikohidrata. Osim toga, sadrži i  1 do 3 % hlapljivih ulja, oleorezin, fenole te proteolitičke enzime.

Đumbir protiv mučnine

Đumbir ima dugu tradiciju korištenja kao prirodne pomoći kod morske bolesti, ali i simptoma mučnine nakon operacije te kemoterapije. No, posebice se pokazao učinkovitim po pitanju jutarnje mučnine u trudnoći. Tako su rezultati preglednog rada objavljenog u časopisu Nutrition Journal, a koji je ukupno uključio 1278 trudnica, pokazali kako je uzimanje đumbira u dozi od 1,1-1,5 g značajno smanjilo simptome mučnine u trudnoći

Đumbir protiv loše probave

Dispepsija je stanje koje obilježava konstantna tupa bol i neugoda u gornjem dijelu probavnog sustava, a smatra se kako usporeno pražnjenje želuca vodi ka razvoju ovog neugodnog stanja. Zanimljivo je da se đumbir pokazao učinkovitim saveznikom i kod loše probave.

Naime, u jednom istraživanju koje je objavljeno u časopisu European Journal of Gastroenterology & Hepatology dokazano je da prah đumbira uziman prije obroka može ubrzati pražnjenje želuca za čak 50%.

Đumbir protiv bolova

Đumbir pokazuje i blagotvorno djelovanje kod bolova u mišićima uzrokovanih vježbanjem. Istraživanja pokazuju kako pozitivni učinak uzimanja đumbira nije vidljiv odmah nakon konzumacije, već se očituje u smanjenju širenja bolova u mišićima u narednim danima oporavka nakon napornog treninga. Osim toga, ovaj ljekoviti rizom dugi se niz godina koristi i za olakšavanje simptoma menstrualnih bolova, a istraživanja su pokazala da je njegova učinkovitost slična djelovanju lijekova za ublažavanje bolova, kao što je ibuprofen.

Đumbir protiv infekcija

Ekstrakt đumbira može inhibirati rast brojnih bakterija, a posebice je djelotvoran protiv bakterija u oralnoj šupljini koje se povezuju s upalnim bolestima desni, poput gingivitisa i paradontitisa.

Đumbir za smanjenje razine kolesterola

Poznato je da visoke razine lošeg, LDL kolesterola značajno utječu na povećanje rizika od bolesti srca. Rezultati 45-dnevnog istraživanja objavljenog u časopisu Saudi Medical Jorunal, u kojem je sudjelovalo 85 osoba s povišenom razinom kolesterola, pokazali su da je uzimanje praha đumbira utjecalo na značajno smanjenje ne samo razine LDL kolesterola, već i triglicerida te ukupnog kolesterola.

Đumbir kod osteoartritisa

Osteoartritis je bolest koju karakterizira degeneracija zglobova, a uključuje simptome poput bolova i ukočenosti u zglobovima. Zahvaljujući svojem protuupalnom učinku đumbir se pokazao korisnim kod ove neugodne bolesti koja pogađa sve veći broj osoba. Tako je u jednom istraživanju  objavljenom u časopisu Arthiritis and Rheumatism sudjelovalo 247 osoba oboljelih od osteoartritisa koljena koje su bile podijeljene u dvije skupine – jedna je skupina tijekom 6 tjedana uzimala ekstrakt đumbira dva puta dnevno, dok je druga skupina dobivala placebo. Rezultati su pokazali da su oni ispitanici koji su dobivali ekstrakt đumbira, u odnosu na placebo manje osjećali bolove te su zahtijevali manju količinu lijekova protiv bolova.

mag.nutricionizma TENA ŠKUNCA

 

Literatura:

  • Alizadeh-Navaei R, Roozbeh F, Saravi M, Pouramir M, Jalali F, Moghadamnia AA. Investigation of the effect of ginger on the lipid levels. A double blind controlled clinical trial. Saudi Med J. 2008;29(9):1280-4.
  • Altman RD, Marcussen KC. Effects of a ginger extract on knee pain in patients with osteoarthritis. Arthritis Rheum. 2001;44(11):2531-8.
  • Black CD, O'Connor PJ. Acute effects of dietary ginger on muscle pain induced by eccentric exercise. Phytother Res. 2010;24(11):1620-6.
  • Park M, Bae J, Lee DS. Antibacterial activity of [10]-gingerol and [12]-gingerol isolated from ginger rhizome against periodontal bacteria. Phytother Res. 2008;22(11):1446-9.
  • Ponmurugan K,Shyamkumar R. Antibacterial effect of Allium sativum cloves and Zingiber officinale rhizomes against multiple-drug resistant clinical pathogens. Asian Pac J Trop Biomed. 2012; 2(8): 597–601.
  • Viljoen E, Visser J, Koen N, Musekiwa A. A systematic review and meta-analysis of the effect and safety of ginger in the treatment of pregnancy-associated nausea and vomiting. Nutr J. 2014; 13: 20.
  • Wu KL, Rayner CK, Chuah SK, Changchien CS, Lu SN, Chiu YC, Chiu KW, Lee CM. Effects of ginger on gastric emptying and motility in healthy humans. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2008;20(5):436-40.

 

Proizvodi na popustu za siječanj - više vrijednosti za Vaš novac

Gel za opuštanje

Gel za opuštanje

s hamamelisom i medom

Mineral Care hranjiva krema

Mineral Care hranjiva krema

za sve tipove kože

Krema za ruke

Krema za ruke

 

propolisno biljna mast kod reume za masažu

propolisno biljna mast kod reume za masažu

s arnikom, mentolom, kamforom i propolisom