Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Borovnica

Borovnica

Borovnice – šumska riznica antioksidansa

Borovnice su zasigurno jedna od najsimpatičnijih vrsta bobičastog voća. Ove modre bobice koje dozrijevaju u kasno ljeto predstavljaju plod istoimene grmolike biljke iz obitelji latinskog imena Vaccinium. Osim plodova, ništa manje važni nisu ni listovi biljke koja posjeduju ljekovita svojstva.

Nutritivna vrijednost borovnica

Borovnicama se često pripisuje epitet bobičastog voća najveće nutritivne gustoće. Interesantna je činjenica kako jedna šalica borovnica, što odgovara količini od otprilike 150 g, sadrži tek 84 kcal te 15 g ugljikohidrata, ali i značajne količine vlakana, vitamina C i K te mangana.

No, udio antiokidansa je ono što borovnice čini superiornima. Ovo bobičasto voće, naime, predstavlja pravu riznicu antioksidansa, te se smatra kako posjeduje najveći antioksidativni kapacitet od svih vrsta voća i povrća koje uobičajeno konzumiramo. 

Promatramo li sastav antioksidansa u borovnicama, posebno se ističe udio flavonoida, skupine biljnih pigmenata koja pripada velikoj obitelji polifenola. Među njima svakako valja izdvojiti antocijanine za koje se vjeruje da su većinom odgovorni za blagotvorna svojstva borovnica.

Važno je napomenuti kako se vrijedni podaci o blagotvornim svojstvima borovnica dokazani brojnim znanstvenim studijama, poput antioksidativnog, kardioprotektivnog te protuupalnog i kemopreventivog djelovanja, mogu ekstrapolirati i na djelovanje ekstrakta borovnice kao dodatka prehrani.

Borovnice protiv oštećenja DNA

Oksidativna oštećenja DNA sastavni su i nezaobilazni dio svakodnevnog života, a smatra se kako se odvijaju nekoliko tisuća puta dnevno u svakoj stanici našeg tijela. Ona su također i jedan od razloga zašto starimo, te igraju i važnu ulogu u razvoju ozbiljnih bolesti, poput karcinoma.

Zbog visokog udjela antioksidansa, borovnice mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala koji u našem tijelu uzrokuju oštećenja DNA.

Borovnice za bolje pamćenje

Istraživanja pokazuju da antioksidansi iz borovnica imaju pozitivni učinak i na zdravlje mozga, pomažući u poboljšanju njegove funkcije te odgađanju propadanja mozga koje nastaje kao posljedica starenja.

Rezultati jedne engleske studije objavljene 2013. godine u časopisu Nutrients pokazali kako koncentrat borovnice može povećati aktivnost određenih regija mozga i na taj način poboljšati kratkoročno pamćenje, prvenstveno kod osoba starije dobi (u prosjeku 68 godina starosti). Ovo blagotvorno djelovanje znanstvenici su pripisali antocijaninima koji na indirektan način poboljšavaju protok krvi u mozgu te aktiviraju određene dijelove mozga.

Studija novijeg datuma časopisu Nutrients potvrdila je i blagotvorno djelovanje ekstrakta borovnice na pamćenje starijih osoba. U ovom šestomjesečnom istraživanju sudjelovalo 122 osoba dobi 60 do 85 godina, a rezultati su pokazali kako je uzimanje ekstrakta borovnice kao dodatka prehrani u dozi od 100 mg utjecalo na poboljšanje radne memorije u starijih osoba, ali i smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Borovnice protiv kardiovaskularnih bolesti

Spomenuta oksidativna oštećenja nisu rezervirana samo za naše stanice i DNA. Naime, oksidativna oštećenja lošeg, LDL kolesterola jedan su od ključnih koraka u razvoju bolesti srca. Antioksidansi iz borovnica mogu biti od koristi i u ovom slučaju jer se pokazalo da pružaju svojevrsnu zaštitu LDL kolesterolu od oksidativnih oštećenja.

Redovita konzumacija svježih borovnica te ekstrakta borovnica u obliku dodatka prehrani smatra se blagotvornom i na smanjenje krvnog tlaka, još jednog od ključnih rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Osim toga, rezultati jedne velike studije objavljene 2013. godine u časopisu Circulation u kojoj je sudjelovalo 93 600 žena dobi 25 do 42 godine, pokazali su kako visok unos antocijanina, prehranom i dodacima prehrani može utjecati na smanjenje rizika od srčanog udara za 32%.

Borovnice protiv dijabetesa

Bioaktivni spojevi iz borovnica mogli bi biti korisni i u regulaciji glukoze u krvi. Znanstvenici napominju kako blagotvorni antocijanini mogu pozitivno utjecati na inzulinsku osjetljivost te metabolizam glukoze u našem tijelu, a ovaj antidijabetički učinak dokazan je i na soku od borovnice i ekstraktu borovnice kao dodatku prehrani.

 

Tena Škunca, mag.nutr. / Vitaminoteka

Literatura:

  • Cassidy A, Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Eliassen AH, Rimm EB. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation. 2013;127(2):188-96.
  • Khurana S, Venkataraman V, Hollingsworth A, Piche M, Tai TC. Polyphenols: Benefits to the Cardiovascular System in Health and in Aging. Nutrients. 2013; 5(10): 3779–3827.
  • Martineau LC i sur. Anti-diabetic properties of the Canadian lowbush blueberry Vaccinium angustifolium Ait. Phytomedicine. 2006; 13(9-100):612-623.
  • Mazza G, Kay CD, Cottrell T, Holub BJ. Absorption of anthocyanins from blueberries and serum antioxidant status in human subjects. J Agric Food Chem. 2002;50(26):7731-7.
  • Rodriguez-Mateos A, Cifuentes-Gomez T, Tabatabaee S, Lecras C, Spencer JP. Procyanidin, anthocyanin, and chlorogenic acid contents of highbush and lowbush blueberries. J Agric Food Chem. 2012;60(23):5772-8.
  • Vuong T, Martineau LC, Ramassamy C, Matar C, Haddad PS. Fermented Canadian lowbush blueberry juice stimulates glucose uptake and AMP-activated protein kinase in insulin-sensitive cultured muscle cells and adipocytes. Can J Physiol Pharmacol. 2007;85(9):956-65.
  • Whyte AR, Cheng N, Fromentin E, Williams CM. A Randomized, Double-Blinded, Placebo-Controlled Study to Compare the Safety and Efficacy of Low Dose Enhanced Wild Blueberry Powder and Wild Blueberry Extract (ThinkBlue™) in Maintenance of Episodic and Working Memory in Older Adults. Nutrients. 2018; 23;10(6).
  • Wu X, Beecher GR, Holden JM, Haytowitz DB, Gebhardt SE, Prior RL. Lipophilic and hydrophilic antioxidant capacities of common foods in the United States. J Agric Food Chem. 2004;52(12):4026-37.

 

 

 

Proizvodi na popustu za studeni - više vrijednosti za Vaš novac

Muguetto

Muguetto

prirodni sapun

Magnezij gel

Magnezij gel

s Zehnstein® otopinom magnezij klorida, ekstraktom hamamelisa i eteričnim uljem ružmarina

B kompleks

B kompleks

za podizanje razine energije

Naranča & cimet

Naranča & cimet

prirodni sapun, mirisni, ekstra fini