Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa

Vitamini B skupine su esencijalni nutrijenti topivi u vodi s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre i probavnog sustava te zdravlje kože i kose.

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin). Svaki od 8 definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, no s obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunju, poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom, bilo dodacima prehrani.

Najbolji prirodni izvori vitamina B kompleksa su pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće. Raznolika i uravnotežena prehrana može zadovoljiti potrebe na B vitaminima u zdravih osoba, no neke bolesti i stanja povezuju se s deficitom ove važne skupine vitamina. Tako su osobe koje konzumiraju velike količine alkohola, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, starije osobe, sportaši te djeca na terapiji antibioticima skloni razviti deficite vitamine B kompleksa i svakako trebaju posebno pripaziti na adekvatan unos. Dodatno, izloženost stresu, dugotrajne infekcije te kronični umor stanja su koja neodgodivo zahtijevaju dodatan unos.

Liječnici, farmaceuti i nutricionisti preporučit će dodatno uzimanje vitamina B skupine u različitim situacijama svim dobnim skupinama. Poglavito se preporučuju osobama s neredovitom i jednoličnom prehranom, osobama na dijetama za mršavljenje, kod oslabljenog imuniteta i kod prisutnih znakova nedostatka koji se najčešće očituju lošom kvalitetom kose, kože i noktiju.

Preventivno uzimanje vitamina B skupine posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama, sportašima i osobama starije dobi. Od koristi može biti i kod djece i adolescenata, ali i drugih populacijskih skupina, s izraženim osjećajem umora i iscrpljenosti te oslabljenog apetita. Žene reproduktivne dobi i one koje pate od izraženih simptoma PMS-a mogu imati koristi od uzimanja vitamina B skupine.

Kao poznati „antistresni nutrijenti“, vitamini B skupine posebno su korisni osobama izloženim kroničnom stresu i pojačanim psihofizičkim naporima. Alkohol u prekomjernim količinama poznati je „kradljivac“ vitamina B skupine te se nadoknada tih vitamina preporučuje osobama koje kronično ili sporadično piju veće količine alkohola.

Kada vitamini B skupine postaju ljekoviti?

Osim u preventivne svrhe, vitamini B skupine mogu se uzimati i terapijski. Primjenjuju se u situacijama kliničkog deficita i bolesti izazvanih nedostatkom. Koriste se i kod bolesti kože, točnije kod dermatitisa, alergijskih manifestacija, suhe, oštećene i nadražene kože, prije i tijekom izlaganja suncu. Lomljivi nokti, raspukline u kutovima usana, ljuštenje kože, loša kvaliteta i ispadanje kose također su signal za dodatnu primjenu vitamina B skupine.

Zbog iznimnog djelovanja na zdravlje živčanog sustava propisuju se i kod upala živaca i izraženih neuralgija. Primjena kod infekcije virusom herpesa dobro je utemeljena i učinkovita.

Vitamini B skupine posebno se preporučuju kao potporna terapija kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i kroničnih bolesti jetre.

Zbog jedinstvenog djelovanja vitamina B6 i B12 na razinu homocisteina, preporučuje se osobama koje su izložene riziku od bolesti srca ili demencije. Naime, ti odabrani vitamini B skupine zajedno s folnom kiselinom utječu na sniženje homocisteina – pokazatelja rizika za bolesti srca i demenciju odnosno mentalno zdravlje.

Sigurni i dokazano učinkoviti

Vitamini B skupine topljivi su u vodi pa se u suvišku izlučuju iz tijela. To ih čini vrlo sigurnima za primjenu i u višestruko višim terapijskim dozama od onih koje su dnevno propisane za podmirivanje potreba organizma. Znanstvenici su imali cijelo jedno stoljeće za provjeru neškodljivosti i učinkovitosti vitamina B skupine, budući da je prvi otkriveni vitamin početkom20. stoljeća bio upravo vitamin B1. Stoga je primjena vitamina B skupine siguran, učinkovit i dostupan ulog u zdravlje!

Doc.dr.sc. Darija vranešić Bender

Literatura:

  1. Manore MM. Effect of physical activity on thiamine, riboflavin, and vitamin B-6 requirements. Am J Clin Nutr 2000; 72(2 Suppl):598S-606S.
  2. Powers HJ. Riboflavin (vitamin B-2) and health. Am J Clin Nutr 2003; 77(6):1352-1360.
  3. Johnson KA, Bernard MA, Funderburg K. Vitamin nutrition in older adults. Clin Geriatr Med 2002; 18(4):773-799.
  4. Baker H. A vitamin profile of alcoholism. Int J Vitam Nutr Res Suppl 1983; 24:179-184.
  5. Marino DD, King JC. Nutritional concerns during adolescence. Pediatr Clin North Am 1980; 27(1):125-139.
  6. The vitamin B6 requirement in oral contraceptive users. Nutr Rev 1979; 37(11):344-345.

 

Proizvodi na popustu za kolovoz - više vrijednosti za Vaš novac

Mineral Care hranjiva krema

Mineral Care hranjiva krema

za sve tipove kože

Sapun lavanda

Sapun lavanda

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano

Ulje argana

Ulje argana

hladno tiješteno, djevičansko, eko certificirano

EyeShadow Pen, smoky brown

EyeShadow Pen, smoky brown

vodootporno sjenilo u olovci