Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Vitamini B kompleksa

Vitamini B kompleksa

Vitamini B skupine su esencijalni nutrijenti topivi u vodi s brojnim važnim zadaćama u ljudskom organizmu. Neophodni su za proces stvaranja energije, metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina, prijenos živčanih impulsa, stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre i probavnog sustava te zdravlje kože i kose.

U skupinu B kompleksa ubrajamo vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenska kiselina), B6 (piridoksin), biotin, folnu kiselinu te vitamin B12 (cijanokobalamin). Svaki od 8 definiranih članova vitaminske obitelji B ima jedinstvenu strukturu te još brojne dodatne funkcije, no s obzirom da im se zadaće u velikoj mjeri isprepliću i nadopunju, poželjno ih je unositi u vidu uravnotežene cjeline, bilo hranom, bilo dodacima prehrani.

Najbolji prirodni izvori vitamina B kompleksa su pekarski kvasac, jetra, cjelovite žitarice, riža, orašasti plodovi, mlijeko, jaja, meso, riba, voće, lisnato zeleno povrće. Raznolika i uravnotežena prehrana može zadovoljiti potrebe na B vitaminima u zdravih osoba, no neke bolesti i stanja povezuju se s deficitom ove važne skupine vitamina. Tako su osobe koje konzumiraju velike količine alkohola, žene koje uzimaju oralne kontraceptive, starije osobe, sportaši te djeca na terapiji antibioticima skloni razviti deficite vitamine B kompleksa i svakako trebaju posebno pripaziti na adekvatan unos. Dodatno, izloženost stresu, dugotrajne infekcije te kronični umor stanja su koja neodgodivo zahtijevaju dodatan unos.

Liječnici, farmaceuti i nutricionisti preporučit će dodatno uzimanje vitamina B skupine u različitim situacijama svim dobnim skupinama. Poglavito se preporučuju osobama s neredovitom i jednoličnom prehranom, osobama na dijetama za mršavljenje, kod oslabljenog imuniteta i kod prisutnih znakova nedostatka koji se najčešće očituju lošom kvalitetom kose, kože i noktiju.

Preventivno uzimanje vitamina B skupine posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama, sportašima i osobama starije dobi. Od koristi može biti i kod djece i adolescenata, ali i drugih populacijskih skupina, s izraženim osjećajem umora i iscrpljenosti te oslabljenog apetita. Žene reproduktivne dobi i one koje pate od izraženih simptoma PMS-a mogu imati koristi od uzimanja vitamina B skupine.

Kao poznati „antistresni nutrijenti“, vitamini B skupine posebno su korisni osobama izloženim kroničnom stresu i pojačanim psihofizičkim naporima. Alkohol u prekomjernim količinama poznati je „kradljivac“ vitamina B skupine te se nadoknada tih vitamina preporučuje osobama koje kronično ili sporadično piju veće količine alkohola.

Kada vitamini B skupine postaju ljekoviti?

Osim u preventivne svrhe, vitamini B skupine mogu se uzimati i terapijski. Primjenjuju se u situacijama kliničkog deficita i bolesti izazvanih nedostatkom. Koriste se i kod bolesti kože, točnije kod dermatitisa, alergijskih manifestacija, suhe, oštećene i nadražene kože, prije i tijekom izlaganja suncu. Lomljivi nokti, raspukline u kutovima usana, ljuštenje kože, loša kvaliteta i ispadanje kose također su signal za dodatnu primjenu vitamina B skupine.

Zbog iznimnog djelovanja na zdravlje živčanog sustava propisuju se i kod upala živaca i izraženih neuralgija. Primjena kod infekcije virusom herpesa dobro je utemeljena i učinkovita.

Vitamini B skupine posebno se preporučuju kao potporna terapija kod kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i kroničnih bolesti jetre.

Zbog jedinstvenog djelovanja vitamina B6 i B12 na razinu homocisteina, preporučuje se osobama koje su izložene riziku od bolesti srca ili demencije. Naime, ti odabrani vitamini B skupine zajedno s folnom kiselinom utječu na sniženje homocisteina – pokazatelja rizika za bolesti srca i demenciju odnosno mentalno zdravlje.

Sigurni i dokazano učinkoviti

Vitamini B skupine topljivi su u vodi pa se u suvišku izlučuju iz tijela. To ih čini vrlo sigurnima za primjenu i u višestruko višim terapijskim dozama od onih koje su dnevno propisane za podmirivanje potreba organizma. Znanstvenici su imali cijelo jedno stoljeće za provjeru neškodljivosti i učinkovitosti vitamina B skupine, budući da je prvi otkriveni vitamin početkom20. stoljeća bio upravo vitamin B1. Stoga je primjena vitamina B skupine siguran, učinkovit i dostupan ulog u zdravlje!

Doc.dr.sc. Darija vranešić Bender

Literatura:

  1. Manore MM. Effect of physical activity on thiamine, riboflavin, and vitamin B-6 requirements. Am J Clin Nutr 2000; 72(2 Suppl):598S-606S.
  2. Powers HJ. Riboflavin (vitamin B-2) and health. Am J Clin Nutr 2003; 77(6):1352-1360.
  3. Johnson KA, Bernard MA, Funderburg K. Vitamin nutrition in older adults. Clin Geriatr Med 2002; 18(4):773-799.
  4. Baker H. A vitamin profile of alcoholism. Int J Vitam Nutr Res Suppl 1983; 24:179-184.
  5. Marino DD, King JC. Nutritional concerns during adolescence. Pediatr Clin North Am 1980; 27(1):125-139.
  6. The vitamin B6 requirement in oral contraceptive users. Nutr Rev 1979; 37(11):344-345.

 

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Magnezij gel

Magnezij gel

s Zehnstein® otopinom magnezij klorida, ekstraktom hamamelisa i eteričnim uljem ružmarina

Omega 3-6-7-9

Omega 3-6-7-9

s pet vrsta biljnih ulja

hranjivo mlijeko za sunčanje SPF 30

hranjivo mlijeko za sunčanje SPF 30

karite i kakao maslac, ulja masline, badema i kokosa

Krema za ruke i tijelo

Krema za ruke i tijelo

s uljem smilja