Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Rodiola kompleks

Rodiola kompleks

Rodiola (Rhodiola rosea) je biljka žutih cvjetova koja raste u planinskim područjima Europe i Azije. Stoljećima je dio tradicionalne narodne medicine u različitim krajevima tog područja. Brojni su povijesni zapisi o primjeni ove biljke, a najčešće se koristi kao adaptogen, odnosno pripravak koji će pomoći tijelu da se prilagodi na stres te poboljša izdržljivost i snagu. Osim toga, nerijetko se koristi i kao ergogeno sredstvo, odnosno pripravak za bolju tjelesnu i mentalnu izvedbu.

Kemijski sastav i djelovanje rodiole

U podanku i korijenu rodiole nalazimo barem 140 različitih kemijskih spojeva, među kojima se posebno ističu rozavini i salidrozidi kojima se pripisuje blagotvorni učinak ove biljke. Naime, upravo ovim spojevima pripisuje se adaptogeno djelovanje, uključujući neuroprotektivno, kardioprotektivno, antidepresivno, anksiolitičko djelovanje te utjecaj na smanjenje umora, produljenje životnog vijeka i stimulaciju središnjeg živčanog sustava.

Crtice iz znanosti

Rodiola i stres

Istraživanja pokazuju kako uzimanje rodiole tijekom stresnog razdoblja može pomoći bolje se nositi sa stresnim situacijama. Osim toga, istraživanje objavljeno u časopisu Neuropsychiatric Disease and Treatment pokazalo je kako uzimanje rodiole može pomoći poboljšati simptome burnout sindroma. Znanstvenici napominju kako su rezultati bili vidljivi već u prvom tjednu uzimanja dodatka prehrani s rodiolom.

Rodiola i kronični umor

Rezultati istraživanja objavljenog 2017. godine u časopisu Complementary Medicine Research pokazuju da uzimanje ekstrakta rodiole kod osoba sa simptomima kroničnog umora pozitivno utječe na simptome stresa, umora, raspoloženje i koncentraciju te poboljšava kvalitetu života.

Rodiola i depresija

U istraživanju objavljenom u časopisu Phytomedicine uspoređivan je učinak uzimanja rodiole i sertralina, lijeka koji se koristi u terapiji depresije. Ukupno je sudjelovalo 56 osoba koje su dobivale ili ekstrakt rodiole u obliku dodatka prehrani, ili sertralin ili placebo. Rezultati su pokazali kako je uzimanje i rodiole i sertralina utjecalo na smanjenje simptoma depresije. Iako je sertralin imao bolji učinak na smanjenje simptoma depresije, u skupini koja je uzimala rodiolu zabilježen je manji broj nuspojava i bolja podnošljivost.

Rodiola, cink i vitamini B skupine – idealna kombinacija

Cink je esencijalni mineral što znači da ga naše tijelo ne može proizvesti već ga je potrebno unositi putem hrane. U našem organizmu cink ima brojne zadaće. Osim nezamjenjive uloge u sintezi proteina i genetskog materijala (DNK), diobi stanica, te stvaranju kostiju, integriteta kože, kose i noktiju, cink je neophodan za pravilan rast i razvoj, zdravlje imunosnog sustava i plodnost. Osim toga, cink doprinosi i normalnoj kognitivnoj funkciji.

Vitamini B skupine također su esencijalne hranjive tvari. Ovi dragocjeni nutrijenti prijeko su nam potrebni za svakodnevno funkcioniranje. Naime, bez njih naše tijelo ne bi bilo u stanju metabolizirati mikronutrijente, proizvesti energiju te pravilno funkcionirati u cijelosti. Osim toga, B – vitamini su nam neophodni za stvaranje krvnih stanica, pravilan rad jetre, prijenos živčanih signala te zdravu kožu i kosu. Kada govorimo o zdravlju živčanog sustava, u skupini B-vitamina posebno se ističu vitamini B1, B6 te B12.

Vitamin B1 odnosno tiamin u organizmu je važan za dobivanje energije, a ujedno je njegov doprinos ključan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, normalnu psihološku funkciju i normalnu funkciju srca. S obzirom da omogućuje provođenje biokemijskih koraka u svim procesima stvaranja energije, smatra se ključnim za dobru energetsku opskrbu organizma što je posebno važno za mozak i živčane stanice. Naime, stalna opskrba energijom je neophodna jer živčane stanice, posebno u mozgu, troše veliku količinu energije za održavanje vlastitih funkcija i sprečavaju prerano starenje, a same ne mogu skladištiti visokoenergetske spojeve. Osim toga, vitamin B1 sudjeluje u sintezi nekoliko vrsta neurotransmitera uključujući i serotonina tzv. hormona sreće. Normalnu psihološku funkciju snažno podupire i vitamin B6 koji je također, kao i vitamin B1, važan za sintezu serotonina, ali i dopamina te gama-aminomaslačne kiseline koja ima inhibicijski odnosno umirujući učinak na živčani sustav. Vitamin B12 je najveći i najsloženiji vitamin i ima mnogo uloga u ljudskom organizmu. Podržava normalnu funkciju živčanih stanica i potreban je za stvaranje crvenih krvnih stanica i sintezu DNK. Doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji, imunitetu te doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, a upravo zbog ovih odlika ključan je za osobe koje su pod pojačanim stresom.

Dodaci prehrani koji osim dobro istraženih vitamina i minerala, sadrže i ekstrakte provjerenih biljnih vrsta, posljednjih godina značajno dobivaju na popularnosti. Ekstrakt rodiole pruža brojne blagotvorne učinke na zdravlje, smatra se sigurnim za korištenje s minimalnim rizikom od nuspojava ako se uzima u preporučenim dozama.

 

Literatura:

  • Cropley M, Banks AP, Boyle J. The Effects of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms. Phytother Res. 2015 Dec;29(12):1934-9. doi: 10.1002/ptr.5486. Epub 2015 Oct 27. PMID: 26502953.
  • Jun J. Mao, Sharon X. Xie, Jarcy Zee, Irene Soeller, Qing S. Li, Kenneth Rockwell, Jay D. Amsterdam,
  • Rhodiola rosea versus sertraline for major depressive disorder: A randomized placebo-controlled trial, Phytomedicine, Volume 22, Issue 3, 2015, Pages 394-399, ISSN 0944-7113, https://doi.org/10.1016/j.phymed.2015.01.010.
  • Kasper S, Dienel A. Multicenter, open-label, exploratory clinical trial with Rhodiola rosea extract in patients suffering from burnout symptoms. Neuropsychiatr Dis Treat. 2017 Mar 22;13:889-898. doi: 10.2147/NDT.S120113. PMID: 28367055; PMCID: PMC5370380.
  • Lekomtseva Y, Zhukova I, Wacker A. Rhodiola rosea in Subjects with Prolonged or Chronic Fatigue Symptoms: Results of an Open-Label Clinical Trial. Complement Med Res. 2017;24(1):46-52. doi: 10.1159/000457918. Epub 2017 Feb 17. PMID: 28219059.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Deep Care maslac za tijelo

Deep Care maslac za tijelo

za normalnu i suhu kožu

Soft Care hidratizirajuća krema

Soft Care hidratizirajuća krema

za normalnu i suhu kožu

Magnezij + vitamin C

Magnezij + vitamin C

dodatak prehrani

Lavanda

Lavanda

prirodni sapun, mirisni, ekstra fini