Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Prostata kompleks

Prostata kompleks

NUTRIJENTI I BILJE ZA ZAŠTITU PROSTATE

Poznato je kako više od 60% muškaraca starijih od 50 godina pati od nekog oblika problema sa prostatom. Simptomi problema u radu prostate uključuju osjećaj punog mjehura, bolno i otežano mokrenje, peckanje nakon mokrenja, pojavu krvi ili sluzi u mokraći, ali i bol u leđima te impotenciju kod težih slučajeva.

Prehrambene navike mogu imati značajan utjecaj na čimbenike rizika od poremećaja u radu prostate. Tako se prehrana bogata zasićenim mastima, namirnicama životinjskog podrijetla, a siromašna ribom kao izvorom blagotvornih omega – 3 masnih kiselina, te voćem i povrćem povezuje sa povećanim rizikom od problema s prostatom. S druge strane, postoje određene namirnice, biljke i hranjive tvari čiji unos može pomoći u smanjenju rizika od bolesti prostate.

Benigna hiperplazija

Benigna hiperplazija prostate (BHP) uobičajena je kod starijih muškaraca, a karakterizira je povećana prostata uslijed čega dolazi do otežanog mokrenja. Točan uzrok razvoja BHP-a do sada nije u potpunosti razjašnjen. Rezultati studije objavljene u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, pokazali su kako je benigna hiperplazija prostate rjeđa u muškaraca koji jedu više povrća. Studija je obuhvatila 32000 odraslih muškaraca dobi između 46 i 70 godina. Sudionici su ispunili dnevnik prehrane u kojemu im je postavljeno pitanje o unosu 131 različite vrste namirnica, uključujući voće i povrće. Pokazano je da muškarci koji su konzumirali najviše povrća imaju za 11% manji rizik za razvoj simptoma BHP kao i da će biti podvrgnuti operaciji zbog BHP. Znanstvenici ovu pojavu pripisuju prisutnosti određenih antioksidansa u voću i povrću, poput beta - karotena, luteina, likopena te vitamina C. Sveobuhvatna formulacija za zaštitu prostate koja se primjenjuje kao dodatak prehrani sadrži ekstrakt sabal palme i ulje sjemenki bundeve kao osnovne aktivne sastojke koji su upotpunjenim biranim nutrijentima s antioksidacijskim djelovanjem (selen, cink, vitamin E i beta karoten).

Ekstrakt sabal palme

Ekstrakt ploda sabal palme (lat. Serenoa repens ili eng. Saw palmetto) već se stoljećima koristi kao prirodna pomoć u smanjenju simptoma bolesti mokraćnog sustava, uključujući i probleme povezane s benignom hiperplazijom prostate. Iako mehanizam djelovanja nije u potpunosti jasan, pretpostavlja se da ekstrakt ploda sabal palme djeluje na inhibiciju receptora estrogena u prostati. 

Blagotvorno djelovanje ekstrakta sabal palme pripisuje se sterolima i slobodnim masnim kiselinama, aktivnim tvarima koje nalazimo u bobicama ove biljke. Zanimljivo je da se je ekstrakt sabal palme godinama koristio zajedno s bućinim sjemenkama pa tako u novijim formulacijama dodataka prehrani često možemo naići na kombinaciju spomenutih sastojaka. Velika Cochraneova analiza obuhvatila je 21 kliničko istraživanje u kojem je ukupno sudjelovalo 3139 muškaraca prosječne dobi 65 godina oboljelih od BHP-a. Promatrana istraživanja su proučavala utjecaj uzimanja ekstrakta sabal palme kod ovih ispitanika u razdoblju od 4 do 48 tjedana, a rezultati su pokazali kako su oni ispitanici koji su dobivali ekstrakt ploda sabal palme, u odnosu na placebo skupinu, zabilježili poboljšanje umjerenih simptoma BHP-a.

Bućine sjemenke

Bućine sjemenke vrlo su dobar izvor cinka, sadrže i značajne količine aminokiselina alanina, glicina i glutamina, a svi ovi nutrijenti potencijalni su zaštitnici prostate. Naime, pokazalo se da bućine sjemenke mogu pomoći olakšati simptome BHP-a. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition Research and Practice utvrdili su kako je korištenje ulja bućinih sjemenki kao dodatka prehrani ispitanicima pomoglo smanjiti simptome BHP-a i poboljšati kvalitetu života. Osim toga, druga istraživanja pak otkrivaju da dodaci prehrani koji sadrže bućine sjemenke imaju potencijal usporiti rast stanica karcinoma prostate.

Beta karoten

Beta – karoten je biljni pigment kojeg naš organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans. Možemo ga pronaći u žutom i narančastom voću i povrću te tamnozelenom lisnatom povrću. Rezultati velikog istraživanja Physicians Health Study potvrdili su pretpostavku da beta – karoten može pomoći u zaštititi od karcinoma prostate u određenoj populaciji muškaraca. U spomenutoj studiji je sudjelovalo gotovo 15000 ispitanika koji su uzimali beta – karoten kao dodatak prehrani ili su dobivali placebo. Tijekom 12 godina istraživanja kod 631 ispitanika dijagnosticiran je karcinom prostate. Usporedbom uzoraka krvi obje skupine ispitanika (beta – karoten i placebo) utvrđeno je da oni ispitanici koji su na početku studije imali najniže razine beta – karotena, u usporedbi s placebo skupinom, imali su 32% manji rizik od razvoja karcinoma prostate.

Soja i proizvodi od soje

Soja i proizvodi od soje mogu imati važnu ulogu u zaštiti od razvoja karcinoma prostate. Veliko istraživanje provedeno u 42 zemlje pokazalo je da je konzumacija proizvoda od soje prehrambeni čimbenik koji ima najveći utjecaj na smanjenje rizika od smrti uzrokovane karcinomom prostate.   Soja sadrži izoflavone, prirodne spojeve sa djelovanjem sličnim djelovanju estrogena, koji, čini se, moduliraju odgovor organizma na estrogen kojega prirodno stvara organizam.

Selen, cink i vitamin E

Osim poznate uloge u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, vitamin E štiti i prostatu od oksidativnih oštećenja. Posebice je to izraženo u pušača kod kojih se smanjena razina vitamina E povezuje sa povećanim rizikom od razvoja raka prostate. S druge strane, povećana razina ovog vitamina povezana je sa smanjenom incidencijom raka prostate jednako kao i sa smanjenjem rizika od smrti uzrokovane rakom prostate. Povećana razina selena u organizmu povezuje se pak sa smanjenim rizikom od razvoja različitih vrsta karcinoma, uključujući karcinom prostate. Čini se da ovaj antioksidans djeluje zajedno sa vitaminom E te štiti stanice prostate i njihov genetički materijal od oksidativnih oštećenja. Cink je organizmu potreban u tisućama različitih procesa, vrlo je važan za normalnu funkciju imunosnog sustava te za hormonske i genetičke funkcije. Zanimljivo je kako se ovaj nutrijent najviše  koncentrira u prostati, a niska razina cinka u prostati povezuje se sa povećanim rizikom za razvoj bolesti prostate.

 

mag.nutricionizma TENA ŠKUNCA

Literatura:

  • Christen WG, Gaziano JM, Hennekens CH. Design of Physicians' Health Study II--a randomized trial of beta-carotene, vitamins E and C, and multivitamins, in prevention of cancer, cardiovascular disease, and eye disease, and review of results of completed trials. Ann Epidemiol. 2000;10(2):125-34.
  • Hong H, Kim CS, Maeng S. Effects of pumpkin seed oil and saw palmetto oil in Korean men with symptomatic benign prostatic hyperplasia. Nutr Res Pract. 2009;3(4):323-7.
  • Jiang J, Loganathan J, Eliaz I, Terry C, Sandusky GE, Sliva D. ProstaCaid inhibits tumor growth in a xenograft model of human prostate cancer. Int J Oncol. 2012;40(5):1339-44.
  • Rohrmann, S. Enlarged Prostate: Symptoms and Treatment Options. The American Journal of Clinical Nutrition 2007; vol 85: pp 523-529.
  • Wilt T, Ishani A, MacDonald R. Serenoa repens for benign prostatic hyperplasia. Cochrane Database Syst Rev. 2002;3:CD001423.
  • Yan L, Spitznagel EL. Meta-analysis of soy food and risk of prostate cancer in men. Int. J. Cancer 2005: 117, 667–669.

 

 

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Soft Care hidratizirajuća krema

Soft Care hidratizirajuća krema

za normalnu i suhu kožu

RECOVERY dnevna krema spf 10

RECOVERY dnevna krema spf 10

štiti od UVB i UVA zraka.

Active care 2 u 1 šampon i regenerator za kosu

Active care 2 u 1 šampon i regenerator za kosu

sa smiljem i kolagenom

MUSCHIO eau de parfum

MUSCHIO eau de parfum

koncept: amber - musky