Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Multi - sve na jednom mjestu

Multi - sve na jednom mjestu

Osigurati dobro zdravlje uopće nije lak zadatak. Naš organizam ima velike potrebe za brojnim tvarima, a ključno je da ga redovno njima opskrbljujemo. Zahvaljujući znanstvenom napretku, danas imamo pametne dodatke prehrani pomoću kojih s lakoćom možemo unijeti sve što nam treba. Za dobro zdravlje nužni su svakako osnovni mikronutrijenti vitamini i minerali, a važan preduvjet jest i da imamo dobru funkciju probavnog sustava za koju je zaslužna uravnotežena crijevna mikroflora.

Mikroorganizmi koji se brinu za svog domaćina

Naše crijevo nastanjuju brojne bakterije različitih vrsta koje pojednostavljeno govoreći svrstavamo u dva tabora - "dobre" i "loše" bakterije. Dobrim bakterijama nazivamo one koje imaju specifičan metabolizam. Fermentiraju ugljikohidrate proizvodeći organske kiseline poput mliječne kiseline i druge tvari koje suzbijaju prijanjanje, rast i razvoj patogenih bakterija na stijenku crijeva. Ti mikroorganizmi žive u simbiozi sa svojim domaćinom, važni su čuvari imuniteta na stijenci crijeva te su zaslužni i za proizvodnju nekih vitamina. Bakterije mliječno kiselog vrenja, od kojih najčešće bakterije pripadaju rodu Lactobacillus, Lactococcus i Enterococcus, možemo naći u hrani poglavito u mliječnim proizvodima poput sira i jogurta, što znači da ovi mikroorganizmi nisu novitet, već ih unosimo putem hrane stotinama godinama.

Promjene u sastavu i funkciji crijevne mikroflore odnosno mikrobiote povezuje se s nekoliko stanja i bolesti. U prvom redu to je infekcija patogenim bakterijama poput Clostridium difficile uzročnikom proljeva, ali se i promjena u ravnoteži u debelom crijevu dovodi u vezu i sa stanjima poput upalnih bolesti crijeva, kolorektalnim karcinomom i iritabilnim kolonom. Uz mikroorganizme iz roda Lactobacillus, vrlo je dobro istražena i potvrđena korisna uloga roda Bifidiobacterium, a dio poželjne mikroflore debelog crijeva također čini i vrstaEnterococcus faecium. Kvasac Saccharomyces cerevisiae osim što nam je važan za proizvodnju kruha i alkoholnih pića poput piva, posjeduje i specifična funkcionalna svojstva. Naime, postoje dokazi koji ukazuju kako kvasac u crijevima ispoljava slične učinke kao i „dobre“ bakterije. Osim toga, kvasci imaju sposobnost sinteze vitamina B skupine poput folata.

Fruktooligosaharidi - hrana dobrim bakterijama

Dobre bakterije koje žive u našim crijevima najbolje napreduju ako ih hranimo fruktooligosaharidima. Radi se o neprobavljivim prehrambenim vlaknima koja su prisutna u brojnim biljnim vrstama. Jedan od najpoznatijih fruktooligosaharida je inulin kojeg prirodno nalazimo u namirnicama poput čičoke, češnjaka, šparoga, luka i banane. Fermentacijom fruktooligosaharida povećava se kiselost u crijevima, a novonastali uvjeti pogoduju boljoj peristaltici crijeva, skraćenju vremena prolaska hrane kroz probavni trakt te povećanju apsorpcije minerala poglavito kalcija i magnezija zbog čega je idealno kombirati ih s tim mineralima.

Vitamini i minerali za dobar rad imuniteta

Popis vitamina i minerala koji doprinose radu imuniteta je dug, a radi se o vitaminima B skupine (folnoj kiselini, vitaminima B6 i B12), zatim vitaminu C i D, dok se od minerala ističu bakar, željezo, selen i cink. Vitamini i minerali često ovise jedni o drugima stoga je najbolje uzimati ih u kombinaciji, primjerice vitamin B2 doprinosi metabolizmu željeza, a vitamin C povećava njegovu iskoristivost. Dok vitamin C doprinosi regeneraciji vitamina E, vitamin D pak doprinosi apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora u organizmu.

Vitamini i minerali ključni za dobar metabolizam

Za dobru probavu odgovorno je nekoliko vitamina i minerala od kojih se posebno ističu kalcij koji doprinosi normalnoj funkciji probavnih enzima i cink koji doprinosi normalnom metabolizmu svih makronutrijenata odnosno proteina ugljikohidrata i masti. Za normalan metabolizam dobivanja energije iz hrane potreban je širok spektar vitamina i minerala od kojih su svi jednako važni, a radi se o kalciju, bakru, željezu, magneziju, manganu, vitaminu B3, pantotenskoj kiselini, fosforu, vitaminu B2, B1, B12, B6 i vitaminu C.

Za obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez osjećaja da vam nedostaje energije organizmu je potrebno osigurati nekoliko vitamina i minerala. Smanjenju umora i iscrpljenosti doprinose folat, željezo, magnezij, B3, pantotenska kiselina, B12, B6 i vitamin C.

Antioksidativno djelovanje vitamina i minerala

Danas se smatra kako u pozadini mnogih bolesti leži oksidativni stres kojem smo izloženi. Oksidativni stres definira se kao neravnoteža u stanicama koju izazivaju slobodni radikali nastali izlaganjem pušenju, UV zrakama, zagađenom zraku i kao posljedica normalnih metaboličkih precesa. Slobodni radikali dovode do oštećenja stanica i posljedično zdravstvenih problema.  Zaštiti stanica od oksidativnog stresa doprinose mangan, vitamin B2, selen, vitamin C, vitamin E i cink.

Dobro balansirana i raznovrsna prehrana najbolji je izvor vitamina i minerala, međutim, pojava nutritivnih deficita u populaciji je sveprisutna. S vremenom, nedostatak jednog ili više mikronutrijenata može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Najčešći razlog zbog kojeg ljudi posežu za vitaminima i mineralima je da održe dobro zdravlje međutim, postoje i naznake kako multivitamini mogu prevenirati određene kronične bolesti. Osim što popunjavaju relativno male, ali važne nutritivne nedostatke, multivitaminsko mineralni pripravci pomažu u prevenciji anemije, defekata neuralne cijevi, osteoporoze pa čak i određenih kroničnih bolesti.

Mirja Jošić, dipl. ing., nutricionistkinja

Literatura:

  • Naidu et al: Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB). Crit Rev Food Sci Nutr. 1999 Jan; 39(1):13-126.
  • Šušković J., Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo. 1997 47 (1) 57-73.
  • Tojo, R., Suárez, A., Clemente, MG., de los Reyes-Gavilán, CG., Margolles, A., Gueimonde, M., Ruas-Madiedo, P. Intestinal microbiota in health and disease: role of bifidobacteria in gut homeostasis. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15163-76.
  • Gibson GR, Probert HM, van Loo JAE, Rastall RA, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004;17:259–75
  • Moslehi-Jenabian, S.,  Pedersen, L.,  Jespersen, L., Beneficial Effects of Probiotic and Food Borne Yeasts on Human Health. Nutrients. 2010 Apr; 2(4): 449–473.
  • Ward, E. Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements.  Nutr J. 2014; 13: 72.

 

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Krema za njegu oko očiju

Krema za njegu oko očiju

s Q10, hamamelisom i vitaminom C

Bilje Mediterana

Bilje Mediterana

ulje za masažu i njegu tijela

Mineral Care hranjiva krema

Mineral Care hranjiva krema

za sve tipove kože

Dermo protect

Dermo protect

s uljem boražine, rodiolom i peptidima