Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Multi - sve na jednom mjestu

Multi - sve na jednom mjestu

Osigurati dobro zdravlje uopće nije lak zadatak. Naš organizam ima velike potrebe za brojnim tvarima, a ključno je da ga redovno njima opskrbljujemo. Zahvaljujući znanstvenom napretku, danas imamo pametne dodatke prehrani pomoću kojih s lakoćom možemo unijeti sve što nam treba. Za dobro zdravlje nužni su svakako osnovni mikronutrijenti vitamini i minerali, a važan preduvjet jest i da imamo dobru funkciju probavnog sustava za koju je zaslužna uravnotežena crijevna mikroflora.

Mikroorganizmi koji se brinu za svog domaćina

Naše crijevo nastanjuju brojne bakterije različitih vrsta koje pojednostavljeno govoreći svrstavamo u dva tabora - "dobre" i "loše" bakterije. Dobrim bakterijama nazivamo one koje imaju specifičan metabolizam. Fermentiraju ugljikohidrate proizvodeći organske kiseline poput mliječne kiseline i druge tvari koje suzbijaju prijanjanje, rast i razvoj patogenih bakterija na stijenku crijeva. Ti mikroorganizmi žive u simbiozi sa svojim domaćinom, važni su čuvari imuniteta na stijenci crijeva te su zaslužni i za proizvodnju nekih vitamina. Bakterije mliječno kiselog vrenja, od kojih najčešće bakterije pripadaju rodu Lactobacillus, Lactococcus i Enterococcus, možemo naći u hrani poglavito u mliječnim proizvodima poput sira i jogurta, što znači da ovi mikroorganizmi nisu novitet, već ih unosimo putem hrane stotinama godinama.

Promjene u sastavu i funkciji crijevne mikroflore odnosno mikrobiote povezuje se s nekoliko stanja i bolesti. U prvom redu to je infekcija patogenim bakterijama poput Clostridium difficile uzročnikom proljeva, ali se i promjena u ravnoteži u debelom crijevu dovodi u vezu i sa stanjima poput upalnih bolesti crijeva, kolorektalnim karcinomom i iritabilnim kolonom. Uz mikroorganizme iz roda Lactobacillus, vrlo je dobro istražena i potvrđena korisna uloga roda Bifidiobacterium, a dio poželjne mikroflore debelog crijeva također čini i vrstaEnterococcus faecium. Kvasac Saccharomyces cerevisiae osim što nam je važan za proizvodnju kruha i alkoholnih pića poput piva, posjeduje i specifična funkcionalna svojstva. Naime, postoje dokazi koji ukazuju kako kvasac u crijevima ispoljava slične učinke kao i „dobre“ bakterije. Osim toga, kvasci imaju sposobnost sinteze vitamina B skupine poput folata.

Fruktooligosaharidi - hrana dobrim bakterijama

Dobre bakterije koje žive u našim crijevima najbolje napreduju ako ih hranimo fruktooligosaharidima. Radi se o neprobavljivim prehrambenim vlaknima koja su prisutna u brojnim biljnim vrstama. Jedan od najpoznatijih fruktooligosaharida je inulin kojeg prirodno nalazimo u namirnicama poput čičoke, češnjaka, šparoga, luka i banane. Fermentacijom fruktooligosaharida povećava se kiselost u crijevima, a novonastali uvjeti pogoduju boljoj peristaltici crijeva, skraćenju vremena prolaska hrane kroz probavni trakt te povećanju apsorpcije minerala poglavito kalcija i magnezija zbog čega je idealno kombirati ih s tim mineralima.

Vitamini i minerali za dobar rad imuniteta

Popis vitamina i minerala koji doprinose radu imuniteta je dug, a radi se o vitaminima B skupine (folnoj kiselini, vitaminima B6 i B12), zatim vitaminu C i D, dok se od minerala ističu bakar, željezo, selen i cink. Vitamini i minerali često ovise jedni o drugima stoga je najbolje uzimati ih u kombinaciji, primjerice vitamin B2 doprinosi metabolizmu željeza, a vitamin C povećava njegovu iskoristivost. Dok vitamin C doprinosi regeneraciji vitamina E, vitamin D pak doprinosi apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora u organizmu.

Vitamini i minerali ključni za dobar metabolizam

Za dobru probavu odgovorno je nekoliko vitamina i minerala od kojih se posebno ističu kalcij koji doprinosi normalnoj funkciji probavnih enzima i cink koji doprinosi normalnom metabolizmu svih makronutrijenata odnosno proteina ugljikohidrata i masti. Za normalan metabolizam dobivanja energije iz hrane potreban je širok spektar vitamina i minerala od kojih su svi jednako važni, a radi se o kalciju, bakru, željezu, magneziju, manganu, vitaminu B3, pantotenskoj kiselini, fosforu, vitaminu B2, B1, B12, B6 i vitaminu C.

Za obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez osjećaja da vam nedostaje energije organizmu je potrebno osigurati nekoliko vitamina i minerala. Smanjenju umora i iscrpljenosti doprinose folat, željezo, magnezij, B3, pantotenska kiselina, B12, B6 i vitamin C.

Antioksidativno djelovanje vitamina i minerala

Danas se smatra kako u pozadini mnogih bolesti leži oksidativni stres kojem smo izloženi. Oksidativni stres definira se kao neravnoteža u stanicama koju izazivaju slobodni radikali nastali izlaganjem pušenju, UV zrakama, zagađenom zraku i kao posljedica normalnih metaboličkih precesa. Slobodni radikali dovode do oštećenja stanica i posljedično zdravstvenih problema.  Zaštiti stanica od oksidativnog stresa doprinose mangan, vitamin B2, selen, vitamin C, vitamin E i cink.

Dobro balansirana i raznovrsna prehrana najbolji je izvor vitamina i minerala, međutim, pojava nutritivnih deficita u populaciji je sveprisutna. S vremenom, nedostatak jednog ili više mikronutrijenata može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Najčešći razlog zbog kojeg ljudi posežu za vitaminima i mineralima je da održe dobro zdravlje međutim, postoje i naznake kako multivitamini mogu prevenirati određene kronične bolesti. Osim što popunjavaju relativno male, ali važne nutritivne nedostatke, multivitaminsko mineralni pripravci pomažu u prevenciji anemije, defekata neuralne cijevi, osteoporoze pa čak i određenih kroničnih bolesti.

Mirja Jošić, dipl. ing., nutricionistkinja

Literatura:

  • Naidu et al: Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB). Crit Rev Food Sci Nutr. 1999 Jan; 39(1):13-126.
  • Šušković J., Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo. 1997 47 (1) 57-73.
  • Tojo, R., Suárez, A., Clemente, MG., de los Reyes-Gavilán, CG., Margolles, A., Gueimonde, M., Ruas-Madiedo, P. Intestinal microbiota in health and disease: role of bifidobacteria in gut homeostasis. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15163-76.
  • Gibson GR, Probert HM, van Loo JAE, Rastall RA, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004;17:259–75
  • Moslehi-Jenabian, S.,  Pedersen, L.,  Jespersen, L., Beneficial Effects of Probiotic and Food Borne Yeasts on Human Health. Nutrients. 2010 Apr; 2(4): 449–473.
  • Ward, E. Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements.  Nutr J. 2014; 13: 72.

 

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Sapun kozje mlijeko sa zrncima kave

Prirodni, blagi, ekstra fini piling sapun.

Intimate soft care sapun za intimnu njegu

Intimate soft care sapun za intimnu njegu

s glicerinom, kamilicom i aloe verom

Deo Fresh Mineral roll on

Deo Fresh Mineral roll on

s mineralnim solima, eteričnim uljem kadulje, aloe verom, vitaminom E

Aloe vera hydra tekući sapun za ruke

Aloe vera hydra tekući sapun za ruke

za osjetljivu kožu