Kurkumin, koji se najvećim dijelom nalazi u biljci - kurkumi je polifenol sa snažnim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima.
Suplementacija kurkuminom pouzdano smanjuje pokazatelje upale i povećava razine endogenih antioksidanasa u tijelu. Potrebna su daljnja istraživanja o kurkuminu za mnoga područja zdravlja, ali ona dostupna dokazuju poboljšanje simptoma depresije i anksioznosti te boli i pokretljivosti kod osteoartritisa. Također su dokazani pozitivni učinci na profil lipida, specifično smanjenje LDL-c kolesterola, ali i glukoze u krvi te krvnog tlaka!
Nadalje postoje naznake o pozitivnom učinku kurkumina i kod migrena, sindroma policističkih jajnika te čak i u borbi protiv COVID-a 19!
Najveći nedostatak kurkumina je njegova izuzetno slaba apsorpcija u gastrointestinalnom traktu. Navedena činjenica je poznata već dugi niz godina tijekom kojih smo došli do otkrića pozitivnog djelovanja ekstrakta crnog papra (posebice alkaloida piperina) na značajno povećanje apsorpcije kurkumina! Istraživanja su dokazala da crni papar i piperin apsorpciju kurkumina povećavaju za čak 2000%!
Upravo zbog problema apsorpcije je unos kurkumina kao dodatka prehrani daleko bolja opcija nego kroz unos začina kurkume. Kao što smo spomenuli, u začinu kurkumi je prisutna značajna količina kurkumina, no apsorpcija mu je puno, puno manja pa čak ako ga mi i kombiniramo zajedno s paprom!
Kurkumin je također topljiv u mastima, što znači da se razgrađuje i otapa u mastima ili ulju. Upravo zbog toga je dobra ideja konzumirati dodatke prehrani kurkumina uz obrok koji je bogat mastima.
Kod ovoga moramo napomenuti da crni papar značajno povećava propusnost stanica gastrointestinalnog trakta pri čemu može doći do neželjenih interakcija s lijekovima! Ukoliko konzumirate lijekove svakako se posavjetujete s doktorom, a nikako nemojte paralelno unositi lijekove i izvore crnog papra!
Đumbir je biljka koja se u prehrani najčešće koristi kao začin, a tijekom povijesti je korištena kao „lijek“ u tradicionalnoj kineskoj medicini te Ayurvedi!
Korijen đumbira je poznat po svom jakom okusu i mirisu, a sadrži korisne spojeve poput gingerola i šogaola.
Đumbir ima brojne predložene zdravstvene dobrobiti. Istraživanja su pokazala da đumbir može pomoći kod redukcije upala, smanjenju boli i poboljšanju probave. Dok je najizraženiji benefit đumbira definitivno njegov intenzivni učinak na ublažavanje mučnina!
To se odnosi na apsolutno sve vrste mučnina- jutarnju mučninu u trudnoći, mučninu uzrokovanu kretanjem, te ponekad i mučninu uzrokovanu kemoterapijom ili operacijom.
Gingerol, prirodna komponenta korijena đumbira, povoljno djeluje na motilitet gastrointestinalnog trakta - brzinu kojom hrana izlazi iz želuca i nastavlja put kroz probavni trakt. Drugim riječima, konzumacija đumbira povećava učinkovitost probave!
Dodatni benefit konzumacije đumbira je smanjenje simptoma nadutosti i plinova. Konzumacija đumbira može smanjiti pretjeranu fermentaciju hrane, konstipaciju i druge uzroke gastointestinalnih simptoma kao što su nadutost i plinova.
Kurkumin i gingeroli, aktivni spojevi u kurkumi i korijenu đumbira, imaju sinergistički učinak koji povećava učinkovitost ove kombinacije. Aktivni spojevi đumbira također mogu dodatno poboljšati apsorpciju i bioraspoloživost kurkumina.
Kombinacija kurkumina i đumbira može imati brojne zdravstvene benefite. Oba začina imaju snažna antioksidativna svojstva i pozitivno djeluju na upalne procese u organizmu. Kombinacija također može poboljšati zdravlje kardiovaskularnog sustava, reducirati rizik od nastanka karcinoma, a najefikasnija će definitivno biti u očuvanju i poboljšanju zdravlja probave te kod redukcije simptoma osteoartritisa!
Nikola Talan
obogaćen mineralnim solima, eteričnim uljem kadulje, aloe verom, vitaminom E
CBD, arnika, vražja kandža
drevna modrozelena mikroalga
s kakao maslacem, šipkom (narom) i bambusom