Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Diapyr - nutrijenti za dijabetičare

Diapyr - nutrijenti za dijabetičare

Dijabetes je kronična nezarazna bolest koju karakterizira smanjena sposobnost iskorištenja šećera glukoze neophodne za normalno funkcioniranje organizma. Posljedično dolazi do njezinog nakupljanja u krvi što dugoročno može dovesti do brojnih zdravstvenih komplikacija kao što su oštećenje bubrega i živaca, sljepoća, krvožilne bolesti i nekroza tkiva.

Dijabetes je jedna od najčešćih bolesti današnjice zahvaljujući pretjeranoj konzumaciji industrijskih prerađene hrane visoke energetske i niske nutritivne gustoće te sjedilačkom načinu života. Zato je izuzetno važno da osobe koje imaju dijabetes ili njegove naznake osim klasične terapije u plan svog liječenja uključe prilagodbu životnih navika u kojoj će naglasak biti na redovitoj tjelesnoj aktivnosti te uravnoteženim i umjerenim obrocima. Određeni sastojci hrane kao što su alfa-lipoična kiselina, krom i antioksidansi posebno se ističu svojim blagotvornim djelovanjem na regulaciju glukoze u krvi.

Alfa-lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina (LA) je tvar koja ima raznovrsne biološke uloge, uključujući antioksidativno i antidijabetičko djelovanje. U hrani je prisutna u malim količinama, a neki od značajnijih izvora su špinat, brokula i rajčica te iznutrice. Istraživanja pokazuju da LA pospješuje transport glukoze iz krvi u stanice kao i njezin metabolizam unutar stanica. Osim što sama djeluje kao antioksidans, LA također regenerira druge antioksidanse u organizmu kao što su vitamin C i E te glutation.

Dosadašnja istraživanja pokazala su povoljan učinak LA na snižavanje povišene razine masnoća u krvi smanjenjem proizvodnje triglicerida s jedne, te povećanjem njihova uklanjanja iz krvotoka s druge strane. To je vrlo značajno za osobe koje boluju od dijabetesa jer povišene masnoće u krvi pogoduje razvoju komplikacija uzrokovanih dijabetesom, poglavito krvožilnih koje su ujedno načešći uzročnik smrti kako u dijabetičara, tako i u općoj populaciji. Određeni broj istraživanja također daje obećavajuće rezultate u pogledu učinka LA na zaštitu vida te komplikacije uzrokovane dijabetesom kao što su oštećenje bubrega, krvnih žila i živčanog sustava.

Krom

Krom je mikronutrijent koji sudjeluje u metabolizmu glukoze i lipida. Istraživanja su pokazala da ima povoljan učinak na održavanje normalne razine glukoze u krvi koja je u dijabetesu poremećena. Jedan od mehanizama kojima to postiže je povećanje osjetljivosti stanica na inzulin, hormon koji omogućuje prijenos glukoze iz krvi u tkiva gdje se može iskoristiti za proizvodnju energije. Razina kroma značajno je snižena u osoba s nekontroliranim u odnosu na kontrolirani dijabetes te se smanjuje s dobi.

Krom se u slobodnom obliku ne može učinkovito iskoristiti zbog slabe apsorpcije. Zato se u dodacima prehrani nalazi u obliku kompleksa. Kromov pikolinat je njegov najpoznatiji i najbolje istraženi kompleks s antidijabetičkim učinkom. Nedavno istraživanje pokazalo je da oralno uzimanje kromovog pikolinata uz standardnu terapiju ima pozitivan učinak na popravljanje statusa kroma te razinu glukoze u krvi u osoba sa slabo kontroliranim dijabetesom.

Askorbinska kiselina

Askorbinska kiselina ili vitamin C je snažan antioksidans čiji manjak može pogodovati razvoju komplikacija uzrokovanih dijabetesom. Povišena razina glukoze u krvi dovodi organizam u stanje povećanog oksidativnog stresa koji je odgovoran za promjenu staničnih struktura kao što su proteini, lipidi i DNK. Nakupljanjem tih promjena postupno nastaju oštećenja tkiva, ponajprije bubrega, gušterače, krvnih žila i živaca. Zamijećeno je da osobe oboljele od dijabetesa tipa 2 imaju narušen antioksidativni status, a da uzimanje antioksidansa u obliku dodataka prehrani može imati povoljan učinak na simptome bolesti. Konkretno, niža razina vitamina C uočena je kod dijabetičara s težim bubrežnim oštećenjma, a popravljanje njegovog statusa pozitivno se odrazilo na očuvanje bubrežne funkcije. Također, jedno je istraživanje pokazalo da oralni dodaci askorbinske kiseline smanjuju oksidativni stres u mišićnom tkivu te poboljšavaju učinkovitost inzulina u prijenosu glukoze iz krvi u stanice.

Cimet

Cimet je popularan začin koji se dobiva sušenjem kore drveta cimetovca. Postoji više vrsta cimetovca, no za dobivanje začina najčešće se upotrebljavaju Cinnamomum verum, poznat kao cejlonski cimetovac i Cinnamomum cassia, poznat kao kineski cimetovac. Iako se u kulinarstvu preferira cejlonski, istraživanja pokazuju da je kineski cimet superioran u pogledu snižavanja glukoze u krvi.Pregled dosadašnjih radova o utjecaju cimeta na regulaciju razine glukoze u krvi podržavaju njegovu primjenu kao nadopunu standardnoj terapiji za osobe koje imaju slabo kotrolirani dijabetes tipa 2. Jedan od potencijalnih mehanizama kojima cimet djeluje na regulaciju glukoze je usporavanje pražnjenja želuca čime se umanjuje nagli porast glukoze u krvi neposredno nakon obroka. Također, polifenolni spojevi prisutni u cimetu stimuliraju ulazak glukoze u tkiva tako što unaprijeđuju osjetljivost stanica na inzulin i oponašaju neke njegove učinke.

mag.nutricionizma Bruna Škapin

Literatura:

  • Golbidi, S., Badran, M., Laher, I. (2011) Diabetes and alpha lipoic acid. Front Pharmacol; doi: 10.3389/fphar.2011.00069.
  • Pashaj, A., Xia, M., Moreau, R. (2015) ?-Lipoic acid as triglyceride lowering nutraceutical; Can J Physiol Pharmacol; doi: 10.1139/ cjpp-2014-0480.
  • Gomes, M.B., Negrato, C.A. (2014) Alpha-lipoic acid as a pleiotropic compound with potential therapeutic use in diabetes and other chronic diseases. Diabetol Metab Syndr; doi: 10.1186/1758-5996-6-80.
  • Rajendra, K., Manikandan, S., Nair, L.D., Karuthodiyil, R., Gnanasekar, R., Kapil, V.V., Mohamed, A.S. (2015) Serum Chromium Levels in Type 2 Diabetic Patients and Its Association with Glycaemic Control. J CLin Diagn Res; doi: 10.7860/JCDR/2015/16062.6753.
  • Paiva, A.N., Lima, J.G., Medeiros, A.C., Figueiredo, H.A., Andrade, R.L., Ururahy, R.L., Rezende, A.A., Brandao-Neto, J., Almeida, Md. (2015) Beneficial effects of oral chromium picolinate supplementation on glycemic control in patients with type 2 diabetes: A randomized clinical study. J Trace Elem Med Biol; doi: 10.1016 /j.jtemb. 2015. 05. 006.
  • Chou, S.T., Tseng, S.T. (2015) Oxidative stress markers in type 2 diabetes patients with diabetic nephropathy. Clin Exp Nephrol; doi: 10.1007/s10157-016-1283-7.
  • Mason, S.A., Della Gatta, P.A., Snow, R.J., Russell, A.P., Wadley, G.D. (2016) Ascorbic acid supplementation improves skeletal muscle oxidative stress and insulin sensitivity in people with type 2 diabetes: Findings of a randomized controlled study. Free Radic Biol Med; doi: 10.1016/j.freeradbiomed.2016.01.006.
  • Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., Robinson, N. (2012) Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta analysis. Clin Nutr; doi: 10.1016/j.clnu.2012.04.003.

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

Naranča & cimet

Naranča & cimet

prirodni sapun, mirisni, ekstra fini

Multiaktivni gel nakon sunčanja

Multiaktivni gel nakon sunčanja

sa zelenim čajem, aloe verom i mentom

Pyroval šampon

Pyroval šampon

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi

Super 3 effects maskara

Super 3 effects maskara