Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Cink

Cink – ključ zdravog imuniteta, metabolizma i ljepote

Cink je sveprisutni esencijalni metal i kofaktor mnogih enzima u našem tijelu, a koliko nam je važan pokazuje i činjenica da je cink neophodan za sintezu naše DNA te za dijeljenje svih stanica u organizmu.

Deficit cinka u organizmu manifestira se na brojne načine poput dermatitisa, bijelih mrlja na noktima, smanjenog osjećaja okusa i mirisa, alopecije, zaostalosti u razvoju, narušenog razvoja mozga i smanjenih kognitivnih funkcija, proljeva, sporog zarastanja rana, neplodnosti i sklonosti infekcijama.

Nedostatak cinka u organizmu može biti genetske prirode, dok do sekundarnog nedostatka dolazi najčešće uslijed loše prehrane, visokog unosa fitata u prehrani, malapsorpcije uslijed celijakije i upalnih bolesti crijeva. Također, nedostatak cinka u organizmu može se javiti i uslijed pojačanih potreba u slučaju malignih bolesti, sepse, traume ili gubitka primjerice kod bolesti bubrega.

Procjenjuje se kako otprilike 33 % svjetske populacije pati od nedostatka cinka, a najsklonije nedostatku cinka u prehrani je stanovništvo iz nerazvijenih zemalja. Također, istraživanja pokazuju kako je zemlja sve siromašnija s cinkom zbog čega je posljedično i u hrani smanjen udio cinka. Dobar izvor cinka u hrani su namirnice poput cjelovitih žitarica, mahunarki, mesa, jaja i plodova mora poput školjaka. Apsorpcija cinka odvija se u tankom crijevu, a višak se izlučuje van fecesom i ponešto kroz bubrege ili znoj.

Cink i imunitet

Cink je ključan element za pravilan rad imunološkog sustava. Naime, cink utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija pa se nedovoljan unos cinka negativno odražava na broj i funkciju T-stanica, a samim time i na imunitet. U novoj meta-analizi objavljenoj u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology, sakupljeni su i uspoređeni rezultati triju kliničkih studija u kojima je ispitan utjecaj dodataka cinka na simptome prehlade. U navedenim studijama sudjelovalo je ukupno 199 ispitanika koji su tijekom prehlade uzimali barem 75 mg cinka u obliku dodatka prehrani dnevno. Rezultati analize pokazali su da je unos visokih doza cinka u prosjeku skratio vrijeme trajanje prehlade za 3 dana. Inače, simptomi prehlade uglavnom traju sedam dana, a učinkovitost dodataka cinka pokazala se neovisnom o dobi, spolu, pušačkom statusu, jačini prehlade i eventualnoj prisutnosti alergija. 

Protivnik oksidativnog stresa

Budući da čini važan dio superokdis dismutaze – jednog od najznačajnijeg enzimatskog antioksidativnog obrambenog sustava organizma, cink pridonosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Nedostatak cinka prepoznat je kao uzrok neplodnosti u muškaraca. Nedostatak tog minerala koji se smatra antioksidansom uzrokuje smanjenu sintezu testosterona te smanjenje broja i pokretljivosti spermija, stoga je za optimalnu plodnost muškaraca važan adekvatan status cinka u organizmu.

Cink sudjeluje u izgradnji kostiju

Nedovoljan unos cinka dovodi do neadekvatne sinteze DNA i metabolizma proteina, što se može negativno odraziti na izgradnju kostiju, stoga i ne čudi da je meta-analiza studija objavljena 2014. godine u časopisu Biological Trace Element Research utvrdila nisku razinu cinka u serumu žena s osteoporozom. Preporučeni dnevni unos cinka iznosi 10 mg dnevno, a osobama koje ne konzumiraju dovoljno plodova mora ili mesa preporučuje se posezanje za dodacima prehrani. Osim kostiju, cink je važan i za zdravlje kože, kose i noktiju.

Utjecaj cinka na metabolizam

Cink je jedan od važnih igrača u brojnim reakcijama metabolizma te njegova razina u organizmu utječe na brzinu metabolizma. Cink ima nezamjenjivu ulogu u probavi hrane odnosno metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata. Dodatno, cink sudjeluje u sintezi, pohranjivanju i otpuštanju inzulina. Istraživanja pokazuju kako pretile osobe imaju sniženu razinu cinka u organizmu u usporedbi s osobama normalne tjelesne mase. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Advanced Pharmaceutical Bulletin pokazala je kako unos cinka može pomoći u gubitku viška kilograma. Kliničko istraživanje u kojem je sudjelovalo 60 pretilih ispitanika je pokazalo kako unos cinka u količini od 30 mg dnevno može značajno utjecati na smanjenje tjelesne mase i razinu triglicerida u krvi. Moguće djelovanje cinka na gubitak suvišnih kilograma povezuje se s njegovim povoljnim djelovanjem na razinu hormona sitosti ili pak s njegovim utjecajem na poboljšanje metabolizma glukoze u krvi.

Kako cink utječe na probavu

Uloga cinka u probavnom sustavu je nezamjenjiva, a zanimljivu informaciju donosi nam studija iz 2007. godine. Znanstvenici su na 352 ispitanika s dispepsijom otkrili poveznicu između niske koncentracije cinka u tkivima i ozbiljnosti gastritisa. Što je deficit cinka bio veći to je i upala uzrokovana bakterijom H. pylori u želucu bila snažnija što je sa sobom nosilo i izraženije tegobe. Stoga se čini da cink ima važnu ulogu u zaštiti želuca od oksidativnog stresa kojeg uzrokuje infekcija bakterijom H. pylori čiji potpuni opseg tek trebamo otkriti.

Cink ima važnu ulogu i u metabolizmu alkohola. Naime, cink čini sastavni dio enzima alkohol dehidrogenaze koji u jetri razgrađuje ovo opojnu supstancu. No, čini se da cink ne pomaže samo u razgradnji, već i štiti od štete uzrokovanom uživanjem u alkoholu. Studije na životinjama već su nam prije otkrile da pripravci cinka štite od oštećenja na jetri uzokovane i akutnom i kroničnom intoksikacijom alkoholom, a rad objavljen u časopisu Molecular Aspects of Medicine objašnjava i mehanizme u pozadini povoljnog učinka. Tako cink u obliku dodatka prehrani smanjuje produkciju upalnih supstanci koje nastaju u jetri uživanjem alkohola. Oštećenja su manja i zahvaljujući antioksidativnom djelovanju cinka.

Valja spomenuti i utjecaj cinka na ravnotežu kiselina i lužina u tijelu jer je ona od iznimne važnosti za cjelokupno zdravlje. Tijekom probavnog procesa i apsorpciji hrane dolazi do otpuštanja kiseline ili lužine u cirkulaciju. Kako bi tijelo normalno funkcioniralo i enzimi pravilno radili, organizam je razvio puferske sustave odražvanja ravnoteže. Za pravilnu kiselo-baznu ravnotežu neophodan je cink. Štoviše, istraživanja pokazuju kako nedostatak cinka u tijelu za posljedicu može imati neravnotežu kiselina i lužina u tijelu.

Literatura:

  • Sempértegui F. et al. Low concentrations of zinc in gastric mucosa are associated with increased severity of Helicobacter pylori-induced inflammation. Helicobacter. 2007;12(1):43-8.
  • Kang YJ, Zhou Z.Zinc prevention and treatment of alcoholic liver disease. Mol Aspects Med. 2005 Aug-Oct;26(4-5):391-404.
  • Zheng J, Mao X, Ling J, He Q, Quan J. Low serum levels of zinc, copper, and iron as risk factors for osteoporosis: a meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2014;160(1):15-23.
  • Martin A. Crook, Zinc deficiency. Nutrition. 2011. 27(10): 1085–1086.
  • Payahoo, L., Ostadrahimi, A., Mobasseri, M., Bishak, Y K., Farrin, N., Jafarabadi M.A.,, Mahluji, S. Effects of Zinc Supplementation on the Anthropometric Measurements, Lipid Profiles and Fasting Blood Glucose in the Healthy Obese Adults. Adv Pharm Bull. 2013; 3(1): 161–165.

 

 

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, fuzzy nude

Lak za nokte, fuzzy nude

extra long lasting

MAGNOLIA eau de parfum

MAGNOLIA eau de parfum

koncept: citrus – floral – musky

Pyroval regenerator

Pyroval regenerator

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi

Magnezij gel

Magnezij gel

s Zehnstein® otopinom magnezij klorida, ekstraktom hamamelisa i eteričnim uljem ružmarina