Glavnim izvorom cinka u prehrani smatraju se crveno meso i meso peradi. Drugi dobri izvori uključuju grah, orahe, određene vrste plodova mora (poput rakova i jastoga), cjelovite žitarice, obogaćene žitarice za doručak i mliječne proizvode. Određeni spojevi prisutni u kruhu od cjelovitih žitarica, žitaricama, mahunarkama i drugoj hrani tzv. fitati vežu cink i inhibiraju njegovu apsorpciju. Stoga, bioraspoloživost cinka iz žitarica i namirnica biljnog porijekla niža je od one iz namirnica životinjskog porijekla.
Uloga cinka u organizmu
Cink je prisutan u svim tkivima. Ima važnu ulogu u mnogim enzimima u tijelu kao gradivni element u strukturi enzima ili je važan za pokretanje reakcija i njihovo ubrzavanje. Održava konfiguraciju nekih važnih proteina u organizmu poput inzulina, a važan je i za sintezu, pohranjivanje i izlučivanje inzulina. Nizak unos cinka u prehrani povezan je s niskom razinom nekoliko hormona, uključujući i testosteron. Cink sudjeluje u ekspresiji gena te je važan za probavu jer čini dio glavnih metaboličkih puteva u metabolizmu proteina, ugljikohidrata i lipida.
Još je nekoliko funkcija u organizmu u kojima cink igra važnu ulogu, a radi se o doprinosu kod:
Simptomi nedostatka cinka
Zbog brojnih uloga cinka u organizmu i simptomi nedostatka cinka su također brojni i raznoliki, a radi se o usporenom rastu kod djece, oslabljenom imunitetu, oštećenoj koži, abnormalnostima koštanog sustava te problemima u području reproduktivnog zdravlja. Kod nedostatka cinka moguće su i promjene u ponašanju poput promjena raspoloženja, razdražljivosti i depresije.
Cink je također potreban za osjetilo okusa i mirisa. Budući da jedan od enzima presudnih za pravilan okus i miris ovisi o ovoj hranjivoj tvari, nedostatak cinka može dovesti do disfunkcije okusa i mirisa.
Cink je ključan za pravilan rad imunosnog sustava
Nedostatak cinka u organizmu čini nas podložnijima infekcijama. Obje vrste imunosti, stanična imunost (posredovana primjerice T stanicama) i humoralna (posredovana antitijelima) ne mogu optimalno funkcionirati ukoliko nemaju dovoljno cinka na raspolaganju.
Nedostatak cinka dovodi do gubitaka prekursora B i T stanica unutar koštane srži te dodatno otežava rad timulina odnosno enzima koji je ovisan o cinku i koji potiče razvoj T stanica unutar timusa.
Unos cinka u obliku dodatka prehrani pokazao se korisnim u imunološkim odgovorima na bakterijske i virusne infekcije.
Cink pikolinat - superioran oblik cinka u dodacima prehrani
Cink u dodacima prehrani može doći u nekoliko oblika poput pikolinata, glukonata, sulfata, citrata, itd. Neka istraživanja sugeriraju da tijelo može apsorbirati cink u obliku cinkovog pikolinata bolje od drugih vrsta cinka, uključujući cink glukonat i cink citrat.
Za razliku od suplementacije mnogim drugim mineralnim kelatima, upotreba cinkovog pikolinata u obliku dodatka prehrani zapravo može osigurati spoj koji tijelo normalno stvara u probavnom sustavu kako bi se olakšala apsorpcija.
Uloga bakra u organizmu
Bakar je, kao i cink, važan za zdravlje imunosnog sustava i za zaštitu stanica od oksidativnog stresa. Također, ostale uloge bakra uključuju doprinos normalnom funkcioniranju živčanog sustava te održavanju zdravlja vezivnog tkiva, elastina i kolagena, koji se nalaze u kostima, hrskavici, tetivama, desnima, krvnim žilama i koži, kosi i noktima. Također, bakar je važan za transport željeza u organizmu, a valja i spomenuti njegovu ulogu u metabolizmu odnosno doprinosi dobivanju energije i to u reakcijama razgradnje masti i masnog tkiva.
Cink i bakar – najbolji prijatelji i najveći konkurenti
Prilikom opisa nekog nutrijenta govori se o njegovom pojedinačnom blagotvornom djelovanju, međutim valja uzeti u obzir kako su vitamini i minerali dio složene mreže u kojoj se isprepliću njihova djelovanja. Za obavljanje nekoliko važnih zadataka cinku je potreban bakar. No, istovremeno cink i bakar su antagonisti.
Cink i bakar se u tankom crijevu natječu za apsorpciju što znači da kod visokog unosa jednog minerala, drugi mineral ima manju šansu za apsorpciju te može doći do njegovog nedostatka u organizmu.
Dakle, iako je važno održavati optimalne razine i bakra i cinka, također je važno obratiti veliku pozornost na omjer između njih. Kod unosa samo jednog minerala u obliku dodatka prehrani, može doći do nedostatka drugog, stoga je mudro ove minerale unositi zajedno.
doc.dr.sc. DARIJA VRANEŠIĆ BENDER
Literatura:
prirodni sapun
koncept: citrus – floral – musky
tekući dodatak prehrani