Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Češnjak prirodna zaštita od fizioloških prijetnji

Češnjak prirodna zaštita od fizioloških prijetnji

Češnjak prirodna zaštita od fizioloških prijetnji

U današnje vrijeme u borbi protiv različitih fizioloških prijetnji, poput oksidativnog stresa, problema sa srcem i krvnim žilama, vrebajućih karcinoma i lošeg rada imunološkog sustava, sve se više okrećemo rješenjima koje nudi priroda. Opravdanost upotrebe tradicionalnih pripravaka u ljekovite svrhe dokazuje i znanost.

Pobliže češnjaka

Terapeutski učinak češnjaka (Allium sativum) davno je prepoznat, a u novije vrijeme provode se opsežna istraživanja o utjecaju češnjaka na zdravlje. Češnjak sadrži više od 2000 biološki aktivnih tvari, a u fokusu istraživanja najviše su sumporni spojevi češnjaka poput alicina i njegovih derivata. Alicin je iz češnjaka izoliran i opisan po prvi puta 1944. godine. (1) Zapravo, alicin je spoj zaslužan za karakterističan oštar miris češnjaka kojeg osjetimo tek kada češnjak zarežemo. Alicin nastaje enzimskim reakcijama kada prirodno prisutni spoj alin zbog mehaničkog oštećenja stanica dospije u doticaj s enzimima koji ga pretvore u aktivni aktivni spoj.

Češnjak je dostupan u obliku dodatka prehrani najčešće kao i prah ili ulje. Ulje češnjaka dobiva se zagrijavanjem režnjeva češnjaka na 100 ° C i sakupljanjem pare kao destilata. Tijekom ovog procesa, koji je sličan kuhanju gnječenog češnjaka, alicin se pretvara u dialil-sulfid (DADS) i druge sulfide. Ulje češnjaka razrjeđuje se s drugim biljnim uljima kako bi završni proizvod reflektirao sadržaj alicina u svježe izgnječenom češnjaku. (2)

Antimikrobna aktivnost češnjaka

Od davnina ljudi se bore protiv različitih bolesti često ne znajući što ih uzrokuje. U Srednjem vijeku krivili su vraga, sve do 19. stoljeća kada je došlo do otkrića mikroorganizama. Od samih početaka češnjak se koristi za suzbijanje rasta nepoželjnih mikroba, a zapisi sežu u doba Prvog svjetskog rata kada je slavni Pasteur koristio ekstrakt češnjaka kao antiseptik. (3) U laboratorijskim uvjetima dokazano je kako češnjak ima antimikrobna svojstva i to zahvaljujući sadržaju alicina. (1)Studija objavljena 2014. godine Indian Journal of Pharmaceutical Sciences ispitivala je utjecaj ulja češnjaka na suzbijanje rasta štetnih bakterija. Rezultati in vitro testiranja su pokazali kako ulje češnjaka posjeduje značajnu antibakterijsku aktivnost. Ulje češnjaka suzbilo je rast uzročnika tuberkuloze, kao i E. coli, S. aureus i B. subtilis usporedivo ili čak i uspješnijeod standardnih antibiotika. (4) Istraživanje objavljeno 2000. godine pokazalo je kako ulje češnjaka može suzbiti i Helicobacter pylori uzročnika kroničnog gastritisa i ulkusne bolesti želuca i dvanaesnika. (2) Od velikog je značaja i uspješnost ulja češnjaka u in vitro uvjetima u suzbijanju MRSA – zlatnog stafilokoka otpornog na meticilin protiv kojeg se danas liječnici teško bore. (4)

Češnjak i bolesti srca i krvnih žila

Češnjak se dovodi u vezu s povoljnim utjecajem na zdravlje srca i krvnih žila. Naime, meta-analiza objavljena 2013. godine obuhvatila je rezultate čak 39 studija. U zaključku navedene studije navodi se kako unos češnjaka i pripravaka češnjaka u obliku dodatka prehrani može povoljno utjecati na razinu ukupnog kolesterola i LDL kolestrola. Rezultati su pokazali kako može smanjiti ukupni kolesterol za oko 17 mg/dl, a LDL kolesterola za 9 mg/dl kod osoba koje imaju povišenu razinu kolesterola u krvi i to ako se češnjak unosi u obliku dodatka prehrani dulje od 2 mjeseca. Snizimo li povišeni kolesterol za oko 8 %, rizik od kardiovaskularnih incidenata smanjit će se za 38 % kod osoba dobi iznad 50 godina. (5) Osim na navedene čimbenike rizika za razvoj bolesti srca i krvnih žila, epidemiološke studije pokazuju utjecaj češnjaka i na niz drugih uključujući oksidaciju LDL kolesterola, učinak na smanjenje agregacije trombocita i visoki krvni tlak. (6)

Ulje češnjaka i karcinom

Brojna istraživanja nastoje otkriti terapiju koja bi povećala šanse preživljenja, smanjila rast tumora te smanjila štetne učinke kemoterapije. Ulje češnjaka jedno je supstanci koja se istražuju te za koju in vitro istraživanja pokazuju blagotvorno djelovanje. U laboratorijskim uvjetima, na stanicama karcinoma, ulje češnjaka pokazuje sposobnost inhibicije dijeljenja stanica karcinoma, nastanka novih krvnih žila te poticanja stanične smrti. (7) Rezultati istraživanja provedenog na životinjama 2013. godine dodatno podupiru ideju o povoljnom djelovanju ulja češnjaka odnosno o smanjenju štetnog djelovanja kemoterapije ili terapije zračenjem. (8)

Potencijal ulja peršina

Sjemenke vrtnog peršina (Petroselinum crispum) bogate su eteričnim uljem, a ulje je značajno zbog sadržaja brojnih korisnih molekula ponajviše miristicina i apiola. Studija objavljena 2006. godine dokazala je antioksidativni potencijal ulja peršina.(9) U časopisu Food Research International objavljeni rad pokazao je kako miristicin ima umjerenu antioksidativnu aktivnost. Također, studija iz 1992. godine zabilježila je njegovu in vitro antikarcinogenu aktivnost. (10) Drugi važan spoj iz ulja peršina, apiol, ima strukturu sličnu miristicinu, ali jaču antioksidativnu aktivnost. (9)

Iako nedostaju kliničke studije koje bi dale konačnu potvrdu blagotvornog djelovanja ulja češnjaka i peršina, nemojmo zaboraviti na dugu tradiciju korištenja ovih biljnih vrsta kako u prevenciji tako i u liječenju u sklopu pučke medicine. Drevni zapisi govore kako su radnici tijekom izgradnji piramida svakodnevno konzumirali češnjak, kao i grčki sportaši tijekom antičkih Olimpijada stoga se ne možemo ne zapitati bismo li bili tu gdje jesmo da nije bilo ovih važnih biljaka.

Literatura:

  1. Cavallito, C.; Bailey, J. Allicin, the antibacterial principle of Allium sativum. I. Isolation, physical properties and antibacterial action. J. Am. Chem. Soc. 1944, 66, 1950–1951.
  2. O'Gara, E. A., Hill, D. J., Maslin, D. J. Activities of Garlic Oil, Garlic Powder, and Their Diallyl Constituents against Helicobacter pylori. Appl Environ Microbiol. May 2000; 66(5): 2269–2273.
  3. Pasteur, L. Memoire sur la fermentation appelee lactique. Mem. Soc. Imp. Sci. Agric. Lille 1858, 513–26.
  4. Viswanathan, V.,  Phadatare, A. G., Mukne, A. Antimycobacterial and Antibacterial Activity of Allium sativum Bulbs. Indian J Pharm Sci. 2014 May-Jun; 76(3): 256–261.
  5. Ried, K., Toben, C., Fakler, P., Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99.
  6. Chan JY, Yuen AC, Chan RY, Chan SW. A review of the cardiovascular benefits and antioxidant properties of allicin. Phytother Res. 2013; 27:637–646.
  7. Lan et al. Effects of Garlic Oil on Pancreatic Cancer Cells. Asian Pac J Cancer Prev. 2013. 14 (10), 5905-5910.
  8. Zeng T1, Li Y, Zhang CL, Yu LH, Zhu ZP, Zhao XL, Xie KQ. Garlic oil suppressed the hematological disorders induced by chemotherapy and radiotherapy in tumor-bearing mice. J Food Sci. 2013 Jun;78(6):H936-42.
  9. Zhang et al. Evaluation of antioxidant activity of parsley (Petroselinum crispum)essential oil and identification of its antioxidant constituents. Food Research International 39 (2006) 833–839.
  10. Zheng, G. Q., Kenney, P. M., Zhang, J., & Lam, L. K. T. Inhibition of benzo [a] pyrene-induced tumorigenesis by myristicin, a volatile aroma constituent of parsley leaf oil. Carcinogenesis. (1992) 13 (10), 1921–1923.

 

Proizvodi na popustu za prosinac - više vrijednosti za Vaš novac

Sapun s konopljinim proteinima

Sapun s konopljinim proteinima

Prirodni, blagi, ekstra fini sapun.

Soft Care hidratizirajuća krema

Soft Care hidratizirajuća krema

za normalnu i suhu kožu

Sapun avokado & zelena glina

Sapun avokado & zelena glina

Prirodni, blagi, ekstra fini piling sapun

Željezo kompleks

Željezo kompleks

s vitaminom C, bioflavonoidima i bakrom