Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

C kompleks

C kompleks

Vitamin C je jedan od najčešćih nutrijenata koji se koristi u obliku dodatka prehrani, i to sasvim opravdano! Riječ je, naime, o vitaminu topivom u vodi poznatom i pod nazivom askorbinska kiselina koji u našem tijelu ima brojne važne uloge. Ljudski ga organizam ne može sintetizirati te se mora unositi hranom ili, u slučaju povećanih potreba, dodacima prehrani.

Najpoznatija zadaća vitamina C je da doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava. Vitamin C stimulira proizvodnju i funkciju bijelih krvnih stanica, osobito neutrofila koji imaju važnu ulogu u borbi protiv virusa i bakterija. Naše obrambene stanice akumuliraju velike količine vitamina C i kako bi se zaštitile od oksidativnog stresa koji nastaje u zahtjevnom obračunu s invazivnim mikroorganizmima. Zbog toga oslabljena imunološka funkcija i učestale prehlade i infekcije mogu ukazivati na deficit vitamina C kao i slabost i umor. Vitamin C, naime,   doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti i dobrodošla je pomoć u stanjima psihičkog i fizičkog stresa.

Izvori vitamina C u hrani su dobro znani, a među njima valja izdvojiti limun. Većina će nas u trenucima bolesti upravo posegnuti za ovim citrusnim voćem ne znajući da za povoljan učinak nije zaslužan isključivo vitamin C, već kompleks blagotvornih tvari koje nam limun pruža. Tu se poglavito misli na bioflavonoide kojima limun obiluje. Bioflavonoidi su skupina pigmenata koje najčešće nalazimo u voću i povrću bogatom vitaminom C posebice u citrusima i šipku, a koje su ključne za pravilnu asporpciju ovog vitamina. Štoviše, studije pokazuju da bioflavonoidi u organizmu djeluju nadopunjujuće s vitaminom C te poboljšavaju i produljuju njegovo djelovanje. Najaktivniji među bioflavonoidima limuna su rutin i hesperidin koje nalazimo u pulpi i kori. Niz istraživanja rutinu i hesperidinu pripisuje povoljni učinak na zdravlje kapilara i vena te se vjeruje da mogu biti korisni kod stanja slabljenja kapilara što se često očituje „varikoznim venama“. Razlog tomu je vrlo jednostavan -- hesperidin i osobito rutin potiču djelovanje vitamina C koji, pak, ima kritičnu ulogu u proizvodnji kolagena, važne strukturne komponente stjenke kapilara i vena čineći ih čvrstima. Dodatno, prema saznanjima, rutin i hesperidin mogu regenerirati vitamin C nakon što je neutralizirao štetne slobodne radikale i na taj način pomoći u očuvanju integriteta i funkcije kapilara i vena.

U citrusima bioflavonoidi tvore kompleks s vitaminom C potičući na taj način imunostimulativan učinak vitamina C. Iz tog je razloga poželjno da vitamin C i u dodacima prehrani bude prisutan u kompleksu s bioflavonoidima. Tome u prilog govori i nedavna studija objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition koja je ukazala na veću bioraspoloživost vitamina C iz pripravka koji je osiguravao kompleks vitamina C i bioflavonoida nego li onog koji je pružao isključivo vitamin C.

Plod šipka se tradicionalno koristi u prevenciji i liječenju prehlada i drugih infekcija. Znanost je cijenjeno mjesto koje plod šipka uživa u narodnoj medicini objasnila upravo impresivnim sadržajem vitamina C i bioflavonoida. Zahvaljujući ovom komplesku esktrakt ploda šipka se i u moderno vrijeme smatra prijateljem imuniteta.

 

Literatura:

  • The Linus Pauling Institute Micronutrient Information Center, http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitamins/vitaminC/
  • Vinson, JA, Bose, P. Comparative bioavailability to humans of ascorbic acid alone or in a citrus extract, Am J Clin Nutr 1988; 48: 601-604.
  • K.E. Heim et al. Flavonoid antioxidants: chemistry, metabolism and structure-activity Relationships, J Nutr Biochem 2012; 13 (10): 572-584.
  • Ilbay, Z, Sahin, S, Kurbaslar, SI. Investigation of Polyhenolic Content of Rose Hip (Rosa canina L.) Tea Extracts: A Comparative Study, Foods 2013; 2: 43-52.
  • Cervantes-Laurean D, Schramm DD, Jacobson EL, Halaweish I, Bruckner GG, Boissonneault GA. Inhibition of advanced glycation end product formation on collagen by rutin and its metabolites. J Nutr Biochem. 2006 ;17(8):531-40.

 

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender
Vitaminoteka d.o.o.

Proizvodi na popustu za svibanj - više vrijednosti za Vaš novac

GOLD eau de parfum

GOLD eau de parfum

floral-woody

Aloe Vera

Aloe Vera

doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava

Soft Care hidratizirajuća krema

Soft Care hidratizirajuća krema

za normalnu i suhu kožu

Intensive care šampon za kosu

Intensive care šampon za kosu

s eteričnim uljem mandarine i pantenolom