Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Beta karoten

Beta karoten

Karotenoidi su fitokemikalije koje djeluju kao snažni antioksidansi i imaju antikarcinogena svojstva. To su pigmenti topljivi u masti koje nalazimo u narančastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultravioletnim (UV) zrakama i od drugih karcinogena iz okoliša, prevenirajući stvaranje opasnih slobodnih radikala.

Postoji 600 poznatih karotenoida, a otprilike 50 ih se može naći u jestivom voću i povrću. Bogati izvor beta karotena je žuto i narančasto povrće i voće, te tamno zeleno lisnato povrće. Ukupno šest karotenoida: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, beta-kriptoksantin i zeaksantin se smatraju antioksidansima. Alfa i beta karoten te beta-kriptoksantin još su specifični po tome što se pretvaraju u vitamin A.Vitamin Ase u koži nalazi u malim koncentracijama, no apsolutno je esencijalan za zdravlje kože. Osim što ima ključnu ulogu u rastu i razvoju kože, dokazano potiče oporavak oštećenja nastalih UV zrakama. Prekomjerno izlaganje suncu može uzrokovati uništavanje vitamina A u koži uslijed čega se može razviti i deficit, a potom, posljedično dolazi i do nastanka tamnih mrlja, bora, ljuštenja kože te u najgorem slučaju prekarcinogenih lezija.

Brojne studije pokazale su da su osobe koje imaju višu razinu karotenoida u krvi izložene manjem riziku od brojnih bolesti kao što su maligne bolesti, kardiovaskularne i degenerativne bolesti oka. Također, znanstvena su istraživanja lansirala karotenoide na sam vrh nutrijenata koji pomažu koži da se brže i učinkovitije adaptira na UV zračenje. Tu se osobito ističe beta-karoten koji djeluje zaštitno protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu.

Beta karoten se naziva i «prirodni suncobran» jer štiti kožu od opasnog ultraljubičastog zračenja smanjujući aktivnost slobodnih radikala koji nastaju emisijom UV zraka. Prema nekim istraživanjima, beta karoten smanjuje oštećenje DNA molekula te tako spriječava i razvoj degenerativnih bolesti.  

U prilog uzimanju beta-karotena za zaštitu od sunčevog zračenja govori i nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Photochemistry and Photobiology. Prema navedenoj studiji, suplementi beta- karotena štite od opeklina uzrokovanih suncem i to tim više što je dulji period suplementacije. Autori studije su naglasili kako je potrebno uzimati suplemente minimalno 10 tjedana da bi se ispoljilo zaštitno djelovanje.

U proljetnim mjesecima mnogi posežu za dodacima beta karotena i konzumiraju voće i povrće bogato ovim provitaminom kako bi postigli i očuvali brončani ten. Bez obzira što se o mehanizmu djelovanja još uvijek raspravlja, beta karoten je nutrijent čiji unos se prije izlaganja suncu preporuča širom svijeta. Svakako valja imati na umu da kako bi se polučilo zaštitno djelovanje potrebno je uzimati karotenoide najmanje 10 tjedana prije izlaganja suncu što je znak da je upravo sada vrijeme da počnete voditi brigu o predstojećim ljetnim mjesecima.

Valja napomenuti kako pušači kod uzimanja beta-karotena u obliku dodatka prehrani trebaju biti oprezni i ne uzimati beta-karoten u dozama višim od 6 mg. Beta karoten ne uzrokuje nuspojave, no vrlo visoke doze (iznad 6 mg dnevno) mogu obojiti kožu u žuto – narančastu boju. Osobe koje uzimaju beta karoten kroz dulji period trebaju uzimati i vitamin E, budući da snižava razinu vitamina E.

Proizvodi na popustu za rujan - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, red red

Lak za nokte, red red

extra long lasting

Magnolia & tiglio

Magnolia & tiglio

prirodni sapun

Četka za kosu

Četka za kosu

1 kom

Dermo protect

Dermo protect

s uljem boražine, rodiolom i peptidima