Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Alfa- lipoična kiselina

Alfa- lipoična kiselina

Alfa- lipoična kiselina

Alfa-lipoična kiselina (LA) je masna kiselina koja je prvi put izolirana iz goveđe jetre 1951. godine. Prvotno je bila uključena u skupinu B kompleksa, no danas znamo da nije riječ o vitaminu već tvari koja, slično vitaminima, sudjeluje u biokemijskim procesima u tijelu. Naime, alfa -lipoična kiselina je kofaktor nekoliko enzimskih kompleksa koji igraju važnu ulogu u pretvorbi glukoze u energiju. Također sudjeluje u razgradnji aminokiselina.

Ljudsko tijelo, poput biljaka i životinja, sposobno je u malim količinama sintetizirati alfa-lipoičnu kiselinu, no s godinama se ta sposobnost smanjuje. U određenim količinama nalazi se u hrani, prvenstveno crvenom mesu, jetri, srcu i bubrezima, a glavni biljni izvori su brokula i špinat te u manjoj mjeri rajčica, grašak i prokulica. Međutim, studija objavljena 2004. godine u časopisu Current Medicinal Chemistry otkriva da unos alfa-lipoične kiseline putem hrane ne dovodi do značajnog porasta njezine koncentracije u plazmi i stanicama što daje naslutiti da prehrana nije najbolji izvor ove tvari.

Riječ znanosti

Zahvaljujući zanimljivoj fiziološkoj funkciji alfa-lipoična kiselina predmet je raznih istraživanja, iako je većinom riječ o in vitro studijama. Zbog uloge u pretvorbi glukoze u energiju veliki broj studija bavio se pitanjem utjecaja na razinu šećera u dijabetičara.

Druga istraživanja razmatrala su protuupalna svojstva alfa-lipoične kiseline. Primjerice, rad objavljen 2009. godine u časopisuBiochimica et Biophysica Acta sumira potencijalnu protuupalnu ulogu alfa-lipoične kiseline koja se očituje kroz inhibiciju NF-kappa B, proteinskog kompleksa koji je okidač raznih upalnih molekula. Kako pokazuje studija na miševima objavljena 2007. godine u časopisu Rheumatology International upravo je inhibicija NF-kappa B doprinijela smanjenu rizika od reumatoidnog artritisa. Miševi su, naime, podijeljeni u 3 grupe: prva je dobivala 10 mg/kg LA, druga 100 mg/kg LA, a treća skupina je služila kao placebo. U miševa koji su dobivali najviše alfa-lipoične kiseline primijećeno je i najveće smanjenje razine upalnih parametara. Dodatno, alfa-lipoična kiselina je inhibirala formaciju osteoklasta što je autore studije navelo na zaključak da bi LA mogla biti korisna u prevenciji promjena na zglobovima kakvi prate reumatoidni artritis. Protuupalno djelovanje pokazala je i studija na 58 ispitanika s metaboličkim sindromom objavljena 2005. godine u časopisu Circulation. 4 tjedana uzimanja 300 mg alfa-lipoične kiseline dnevno dovelo je do značajnog smanjenja razine proupalnog interleukina -6 u serumu. Rezultati su izuzetno bitni jer je interleukin -6 prepoznat kao važan čimbenik u nastanku aterosklerotičnih plakova.

Zahvaljujući sve većem broju istraživanja izvjesno je protuupalno djelovanje alfa-lipoične kiseline, ipak potrebne su daljnje studije koje će potvrditi i potencijalni terapijski učinak primjerice na razne oblike artritisa ili bolesti srca i krvožilja.

Alfa-lipoična kiselina kao dodatak prehrani

U hrani, alfa – lipoična kiselina vezana je uz proteine. Za razliku od prehrambenih izvora, u dodacima prehrani dostupna je u slobodnom obliku te u znatno većim dozama. Zahvaljujući tome, bioraspoloživost alfa-lipoične kiseline veća je ukoliko se unosi putem dodataka prehrani. Stoga i ne čudi da studije pokazuju kako unos putem dodataka prehrani ima za posljedicu povećanje razine slobodne alfa-lipoične kiseline u plazmi i na staničnoj razini.

Zanimljivo je da hrana smanjuje bioraspoloživost zbog čega se alfa-lipoična kiselina preporuča unositi na prazan želudac, sat do dva prije obroka.

Općenito, LA je sigurna za upotrebu i nema nuspojava u dozama do 5 mg. Veće doze mogu uzrokovati mučninu , probavne smetnje kao i umor te nesanicu.

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.

Literatura:

  • Singh U, Jialal I: Alpha-lipoic acid supplementation and diabetes. Nutr Rev, 2008, 66, 646–657.
  • Smith AR, Shenvi SV, Widlansky M, Suh JH, Hagen TM. Lipoic acid as a potential therapy for chronic diseases associated with oxidative stress. Curr Med Chem. 2004;11(9):1135-1146.
  • Teichert J, Hermann R, Ruus P, Preiss R. Plasma kinetics, metabolism, and urinary excretion of alpha-lipoic acid following oral administration in healthy volunteers. J Clin Pharmacol.2003;43(11):1257-1267.
  • Hendler SS, Rorvik DR, editors. PDR for Nutritional Supplements. Montvale: Medical Economics Company, Inc; 2001
  • Shay KP, Moreau RF, Smith EJ, Smith AR, Hagen TM: Alpha-lipoic acid as a dietary supplement: Molecular mechanisms and therapeutic potential. Biochim Biophys Acta, 2009, 1790, 1149–1160.
  • Lee EY, Lee CK, Lee KU, Park JY, Cho KJ, Cho YS, Lee HR, Moon SH, Moon HB, Yoo B. Alpha-lipoic acid suppresses the development of collagen-induced arthritis and protects against bone destruction in mice. Rheumatol Int. 2007;27:225–33
  • Sola S, Mir MQ, Cheema FA, Khan-Merchant N, Menon RG, Parthasarathy S, Khan BV. Irbesartan and lipoic acid improve endothelial function and reduce markers of inflammation in the metabolic syndrome: results of the Irbesartan and Lipoic Acid in Endothelial Dysfunction (ISLAND) study. Circulation. 2005;111:343–8.

 

Proizvodi na popustu za srpanj - više vrijednosti za Vaš novac

B kompleks

B kompleks

za podizanje razine energije

Lak za nokte, deep black

Lak za nokte, deep black

extra long lasting

Sapun zeleni čaj

Sapun zeleni čaj

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano

Refreshing & Care

Refreshing & Care

osvježavajući gel za tijelo