Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Vrba je visoko drvo, dugih, vitkih grana. Ima kopljasto lišće, obraslo sitnim, prileglim dlačicama, a koru sivu i ispucalu. Najčešće raste kraj rijeka i potoka, po močvarnim livadama i uz rubove šuma. Cvate potkraj travnja i početkom svibnja. Najdjelotvornijim dijelom vrbe smatra se kora, koja se u proljeće guli sa 4-5 cm debelih grana.

Suha ima karakterističan aromatičan miris i gorak, trpak okus. Glavni aktivni sastojci vrbe su salicin, salicilni alkohol i njegovi glikozidi, katehinski tanin, flavonoidi i dr. tvari. Vrba se u antičko doba i srednjem vijeku smatrala izvrsnim sredstvom kod vrućice i reumatskih tegoba. Acetilirana salicilna kiselina koja se na tržištu pojavljuje pod nazivom Aspirin, samo je jedan od sintetskih lijekova koji između ostalog sadrži i neke od aktivnih tvari vrbe. Čaj od vrbe danas se kao i nekada, koristi kod bolesti s vrućicom i gripoznih bolesti povezanih s glavoboljom i bolovima u zglobovima.

Salicilna kiselina koja nastaje od salicina snižava povišenu tjelesnu temperaturu, tako što neposredno utječe na centar za termoregulaciju, pri čemu dolazi do širenja perifernih žila, povećanog izlučivanja znoja i pojačanog metabolizma.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

EyeShadow Pen, gleam peach

EyeShadow Pen, gleam peach

vodootporno sjenilo u olovci

Vitaminska krema

Vitaminska krema

s mrkvom i vitaminom E

Active Care 2 u 1

Active Care 2 u 1

šampon i gel za tuširanje s lavandom i aloe verom

Hranjivi gel za tuširanje

Hranjivi gel za tuširanje

s medom i pšeničnim proteinima