Vitamin E
Vitamin E je poznati antioksidans koji sudjeluje u zaštiti naših stanica od oštećenja. Ovaj esencijalni nutrijent prirodno je prisutan u mnogim namirnicama, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani.
Vitamin E pripada skupini u mastima topljivih vitamina što znači da ga naše tijelo može pohraniti i koristiti kada je potrebno. Poznato je osam kemijskih oblika ovog vitamina (alfa-, beta-, gama-, i delta-tokoferol te alfa-, beta-, gama- i delta-tokotrienol), koji se razlikuju s obzirom na biološku aktivnost. Najznačajniji oblik vitamina E za ljude svakako je alfa-tokoferol.
Uloga vitamina E
Naše stanice svakodnevno su izložene slobodnim radikalima, molekulama koje sudjeluju u procesu oksidacije te uzrokuju oštećenja koja smanjuju životni vijek stanica. Osim toga, ove molekule također sudjeluju i u razvoju bolesti srca te malignih bolesti.
Razina slobodnih radikala posebice je povećana i kod izloženosti sljedećim čimbenicima:
- zagađeni zrak
- pušenje
- ultraljubičasto zračenje sunca
Vitamin E je moćni antioksidans koji može pomoći u smanjenju oštećenja nastalih djelovanjem slobodnih radikala te usporiti proces starenja stanica.
Blagodati vitamina E
Osnovno svojstvo vitamina E u tijelu je da djeluje kao antioksidans. Nužan je pri održavanju snažnog imunološkog sustava te štiti timus i bijela krvna zrnca od oksidacije. Topljiv je u mastima pa stoga djeluje kao zaštitnik masnih struktura u tijelu.
Prema dosadašnjim istraživanjima, čini se da vitamin E djeluje preventivno na pojavu bolesti oka povezanih sa starenjem, bolesti srca i jetre te neurodegenerativnih bolesti.
Zdravlje oka
Vitamin E potreban je u oku, za pravilan razvoj retine, a ujedno štiti od katarakte i makularne degeneracije. Rezultati istraživanja koje je 2015. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Public Health Nutrition pokazali su kako su unos vitamina E hranom i dodacima prehrani te visoka razina tokoferola u serumu povezani sa smanjenim rizikom od razvoja spomenutih bolesti oka.
Zdravlje srca
Dokaza o utjecaju vitamina E na smanjenje rizika za razvoj bolesti srca postoji mnogo. Neke studije pokazuju kako ovaj nutrijent sprječava oksidaciju lošeg, LDL, kolesterola, ključnog koraka za razvoj ateroskleroze. Osim toga, smatra se kako vitamin E može pomoći u prevenciji stvaranja krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanog udara.
Rezultati jednog velikog istraživanja u kojem je sudjelovalo oko 90 000 medicinskih sestara otkrilo je kako je učestalost pojave bolesti srca bila između 30 i 40% manja u ispitanica s najvećim unosom vitamina E, prvenstvenom putem dodataka prehrani.
Zdravlje jetre
Pokazalo se kako vitamin E može poboljšati simptome nealkoholne masne bolesti jetre. Naime, rezultati studije objavljene 2012. godine u časopisu Current Opinion in Clinical Nutrition and Metabolic Care su pokazali kako je uzimanje vitamina E rezultiralo poboljšanjem steatoze, upalnog stanja te je ublažilo daljnji razvoj steatohepatitisa kod odraslih pacijenata s agresivnim oblikom nealkoholnog steatohepatitisa.
Zdravlje mozga
Znanstvenici smatraju kako kumulativno oštećenje neurona koje se javlja kao posljedica djelovanja slobodnih radikala tijekom godina doprinosi kognitivnom padu i razvoju neurodegenerativnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Postoje dokazi kako dovoljan unos antioksidansa putem dodataka prehrani, kao što je vitamin E, može osigurati određenu zaštitu od razvoja neurodegenerativnih bolesti.
Deficit vitamina E vrlo je rijedak, a javlja se uglavnom kod osoba s kroničnim bolestima jetre te kod malapsorpcije masti. Tzv. supklinički deficit vitamina E znatno je učestaliji, a vezuje se uz povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti i karcinoma.
Dnevne potrebe za vitaminom E
Izvrsni prehrambeni izvori vitamina E uključuju namirnice poput orašastih plodova i sjemenki, ulja pšeničnih klica, biljnih ulja, žumanjka te zelenog lisnatog povrća.
Dnevni preporučeni unos vitamina E iznosi 12 mg u obliku alfa-tokoferola. Budući da je gotovo nemoguće postići unos količina vitamina E koje se koriste u terapijske svrhe, nerijetko se poseže za dodacima prehrani.
Literatura:
Glynn RJ, Ridker PM, Goldhaber SZ, Zee RY, Buring JE. Effects of random allocation to vitamin E supplementation on the occurrence of venous thromboembolism: report from the Women’s Health Study. Circulation 2007;116:1497-1503.
Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoidsexternal link disclaimer. Washington, DC: National Academy Press, 2000.
Lee IM, Cook NR, Gaziano JM, Gordon D, Ridker PM, Manson JE, et al. Vitamin E in the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: the Women’s Health Study: a randomized controlled trial. JAMA 2005;294:56-65.
Pacana T, Sanyal AJ. Vitamin E and nonalcoholic fatty liver disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2012;15(6):641-8.
Sano M, Ernesto C, Thomas RG, Klauber MR, Schafer K, Grundman M, et al. A controlled trial of selegiline, alpha-tocopherol, or both as treatment for Alzehimer’s disease. N Engl J Med 1997;336:1216-22.
Vitamin E: Fact sheet for health professionals. (2016, May 9), ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/
Zhang Y, Jiang W, Xie Z, Wu W, Zhang D. Vitamin E and risk of age-related cataract: a meta-analysis. Public Health Nutr. 2015;18(15):2804-14.