Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Ružmarin

Ružmarin je zimzelena, grmovita biljka visine oko 1 metar. Listovi su čvrsti i uski, tamnozelene boje. Između listova, na krajevima ogranka razvijaju se na malim petiljkama ljubičasto-plavi cvjetovi. Oni imaju vrlo jak miris sličan kamforu, a okus aromatičan, ljut i pomalo gorak. Ružmarin cvate od ožujka do svibnja, ponekad i u rujnu, a raste u suhim, kamenitim predjelima Dalmacije, Primorja i otoka.

Kao ukrasna biljka uzgaja se u parkovima i vrtovima. On sadrži kalcij, eterično ulje u kojem ima pinena, kamfona, kamfora, tanina, gorke tvari, glikozid, limunsku kiselinu, erikolin, pektin i smolu. Pripisuje mu se čudesna moć, ali s pravom, jer je istina da je on izvrstan lijek protiv reumatizma, obamrlosti, paralize, vrtoglavice, živčanih smetnji, bolesti dišnih organa, jetre, pa čak i spolne nemoći.

Čaj od ružmarina povećava apetit, liječi probavne smetnje, nadutost trbuha, nervozu želuca i crijeva, te pomaže kod zatvora i tvrde stolice. Ružmarin je prirodan lijek protiv slabokrvnosti i navale krvi u glavu, omaglice, slabosti tijela nakon gripe, fizičkih i intelektualnih napora. Zbog svog opuštajućeg i antidepresivnog djelovanja ružmarin pomaže kod problema povezanih sa slabom cirkulacijom. Imajući u vidu sve te osobine, zaslužio je počasno mjesto u svakoj kuhinji. Prvenstveno moramo dati prednost kod pripremanja umaka i juha, te mesa sa roštilja.

Uz ružmarin je vezana i jedna lijepa legenda. On je bio miljenik jedne kraljice kojoj je poklonio vječnu mladost i pomogao joj u ljubavi. Zahvaljujući njemu mađarska kraljica Elizabeta, iako je tada imala 72 godine i sva bila zgrčena od reumatizma, toliko se pomladila, proljepšala da se kralj Poljske u nju smrtno zaljubio i ponudio joj brak. To se dogodilo u 14. st., a recept joj je, kako kaže legenda, dao jedan anđeo.

"Vodica mađarske kraljice" bila je zapravo u rakiji ukuhan ružmarin. Zato i ne čudi što je kraljicu jednostavno preporodio. Tako se spomenuta vodica prenijela potomstvu, praćena i dalje legendom o njenoj čudotvornoj moći i o tome da joj je kumovao jedan anđeo.

Proizvodi na popustu za siječanj - više vrijednosti za Vaš novac

Lak za nokte, fuzzy nude

Lak za nokte, fuzzy nude

extra long lasting

Lak za nokte, pretty pink

Lak za nokte, pretty pink

extra long lasting

Ulje noćurka

Ulje noćurka

djevičansko hladno tiješteno

Jaglac

Jaglac

tekući dodatak prehrani