Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Prigodni setovi

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

SET 8238

Prodajna cijena: 9,75 € / 73,46 kn


Proizvod trenutno nije dostupan za narudžbu.

Kolekcija: Prigodni setovi

Šifra: 8238

Količina: set

DP Spirulina, 90 tbl + Fucus vesiculosus koncentrat 14 ml (roll on)

uštedite 28 kn u studenom kupnjom u setu !

Dobro je znati !

Spirulina je jedinstvena modrozelena mikroalga koja spada među najstarije biljne organizme na Zemlji. Stanovnik je slatkovodnih jezera, osobito u tropskim i suptropskim regijama budući da uspijeva u toplijim vodama bogatim mineralnim solima. Prirodna boja ovih algi može obojati površinu vode u kojoj obitava u tamno zelenu boju.

Narodi Afrike i drevna indijanska plemena spirulinu cijene već stotinama godina, a zahvaljujući svojem impresivnom nutritivnom sastavu danas se često koristi u obliku dodatka prehrani. Spirulina je, naime, vrlo bogata proteinima (sadržaj se kreće između 50 i 70 posto) s izvrsnim aminokiselinskim profilom jer sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može sam sintetizirati.

Nadopuna kod težih tjelesnih napora i bolesti

Zbog njezinog prirodnog bogatstva osobito aminokiselinskog, preporuča se uzimati spirulinu u svrhu očuvanja mišićne mase tijekom provođenja redukcijskih dijeta. I sportaši koji imaju povećane potrebe za proteinima mogu posegnuti za spirulinom. Spirulina je vrijedan izvor vitamina B1 i B2 te željeza i bakra, a u manjim količinama opskrbljuje organizam i vitaminom B5, B6, folatom, magnezijem, kalijem i manganom. Od pigmenata prisutnih u ovoj zanimljivoj algi svakako valja izdvojiti sadržaj beta –karotena zbog čega spirulina osigurava i vitamin A. Zahvaljujući svemu navedenom spirulina se odlično uklapa u prehranu vegetarijanaca i vegana, ali i anemičnih osoba.

Spirulina može biti korisna kod opće slabosti uzrokovane različitim bolestima, a posebno se korisnom pokazala kod plućnih bolesnika. U studiji objavljenoj 2015. godine, sudjelovalo je 30 ispitanika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB). Glavni biljezi ove bolesti su oksidacijski stres i upalna reakcija. Ispitanici su unosili 1 g spiruline tijekom 2 mjeseca što je rezultiralo poboljšanjem antioksidativnog statusa i smanjenjem oksidativnog stresa organizma.

Pomoć za starije

Starenje je prirodan proces koji obuhvaća smanjenje funkcije gotovo svih tkiva i organa, a udruženo je sa slabljenjem imunološkog sustava. U istraživanju iz 2011. godine objavljenom u časopisu Cellular & Molecular Immunology kod ispitanika koji su unosili spirulinu u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana došlo je poboljšanja rada imuniteta kao i povećanja hemoglobina odnosno ublažavanja anemije.

Utjecaj na povišene masnoće u krvi i krvni tlak

Kronične nezarazne bolesti su rastući javnozdravstveni problem u cijelom svijetu. Bolesti srca i krvnih žila te dijabetes vodeći su uzroci smrtnosti u zapadnim zemljama, a "krivcem" se smatra preobilna prehrana, nedostatak tjelovježbe, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola te genetska predispozicija. Poznato je kako rizik od bolesti srca možemo umanjiti ako pripazimo na masnoće u krvi jer prekomjerne vrijednosti kolesterola i triglicerida utječu na otvrdnuće krvnih žila. U studiji objavljenoj 2007. godine u časopisu Lipids Health Disease znanstvenici su istraživali utjecaj unosa spiruline u obliku dodatka prehrani na masnoće u krvi i krvni tlak. U istraživanju je sudjelovalo 36 ispitanika koji su unosili 4,5 g spiruline tijekom 6 tjedana. Rezultati su pokazali kako je unos spiruline doveo do značajnog sniženja triglicerida i kolesterola te krvog tlaka kod ispitanika.

Da pomaže sniziti masnoće u krvi dokazala je i studija objavljena 2014. godine u časopisu Annals of Gastroenterology u kojoj je sudjelovalo 15 ispitanika. Naime, nakon 6 mjeseci unosa spiruline u obliku dodatka prehrani kod ispitanika je došlo do značajnog smanjenja triglicerida i kolesterola. Također, primjećeno je i sniženje jetrenih enzima koji su kod osoba s masnom jetrom povišeni, što znači da spirulina utječe pozitivno i na zdravlje jetre. Ispitanici su uzimali 6 g spiruline dnevno.

Spirulina ima brojne prehrambene adute u svom rukavu te može biti vrijedna nadopuna prehrani kod anemije, oslabljenog imuniteta, pothranjenosti, opće slabosti organizma te kao čuvar srca i krvnih žila. Kao dodatak prehrani, spirulina je sigurna za upotrebu, te ne postoje zabilježene interakcije spiruline s drugim biljnim pripravcima ili dodacima prehrani.

Literatura:

  • Torres-Duran, PV., Ferreira-Hermosillo, A., Juarez-Oropeza, MA. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids Health Dis. 2007 Nov 26;6:33.
  • Mazokopakis, EE., Papadomanolaki, MG., Fousteris, AA., Kotsiris, DA., Lampadakis, IM., Ganotakis, ES5. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. Ann Gastroenterol. 2014;27(4):387-394.
  • Ismail et al. Effect of Spirulina Intervention on Oxidative Stress, Antioxidant Status, and Lipid Profile in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. Biomed Res Int. 2015; 2015: 486120.
  • Selmi et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. 2011 May; 8(3): 248–254.

Mirja Jošić, dipl.ing., nutricionistkinja

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

Prigodni setovi

Svaki mjesec donosimo prigodne setove proizvoda kojima možete ostvariti znatne uštede, a oni se nalaze u ovoj kategoriji.

Proizvodi na popustu za ožujak - više vrijednosti za Vaš novac

Četka za kosu

Četka za kosu

1 kom

MSM 1000 mg

MSM 1000 mg

prirodni izvor sumpora

Omega-3 1000 mg

Omega-3 1000 mg

za zdravlje srca

Sapun za osjetljivu kožu

Sapun za osjetljivu kožu

s ekstraktom cvijeta crnog sljeza i vitaminom E