Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Vitamini i minerali

Cijena ovog proizvoda je trenutno snižena!

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Multi vitamini i minerali

s kulturama bakterija i fruktooligosaharidima

Prodajna cijena: 10,70 €    13,70 €

Najniža cijena u 30 dana: 13,70 €



Kolekcija: Dodaci prehrani - Vitamini i minerali

Šifra: 1611

Količina: 30 kapsula

Multi – sve na jednom mjestu

Multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani s kulturama bakterija i fruktooligsaharidima

Osigurati dobro zdravlje uopće nije lak zadatak. Naš organizam ima velike potrebe za brojnim tvarima, a ključno je da ga redovno njima opskrbljujemo. Zahvaljujući znanstvenom napretku, danas imamo pametne dodatke prehrani pomoću kojih s lakoćom možemo unijeti sve što nam treba. Za dobro zdravlje nužni su svakako osnovni mikronutrijenti vitamini i minerali, a važan preduvjet jest i da imamo dobru funkciju probavnog sustava za koju je zaslužna uravnotežena crijevna mikroflora.

Mikroorganizmi koji se brinu za svog domaćina

Naše crijevo nastanjuju brojne bakterije različitih vrsta koje pojednostavljeno govoreći svrstavamo u dva tabora - "dobre" i "loše" bakterije. Dobrim bakterijama nazivamo one koje imaju specifičan metabolizam. Fermentiraju ugljikohidrate proizvodeći organske kiseline poput mliječne kiseline i druge tvari koje suzbijaju prijanjanje, rast i razvoj patogenih bakterija na stijenku crijeva. Ti mikroorganizmi žive u simbiozi sa svojim domaćinom, važni su čuvari imuniteta na stijenci crijeva te su zaslužni i za proizvodnju nekih vitamina. Bakterije mliječno kiselog vrenja, od kojih najčešće bakterije pripadaju rodu Lactobacillus, Lactococcus i Enterococcus, možemo naći u hrani poglavito u mliječnim proizvodima poput sira i jogurta, što znači da ovi mikroorganizmi nisu novitet, već ih unosimo putem hrane stotinama godinama.

Promjene u sastavu i funkciji crijevne mikroflore odnosno mikrobiote povezuje se s nekoliko stanja i bolesti. U prvom redu to je infekcija patogenim bakterijama poput Clostridium difficile uzročnikom proljeva, ali se i promjena u ravnoteži u debelom crijevu dovodi u vezu i sa stanjima poput upalnih bolesti crijeva, kolorektalnim karcinomom i iritabilnim kolonom. Uz mikroorganizme iz roda Lactobacillus, vrlo je dobro istražena i potvrđena korisna uloga roda Bifidiobacterium, a dio poželjne mikroflore debelog crijeva također čini i vrstaEnterococcus faecium. Kvasac Saccharomyces cerevisiae osim što nam je važan za proizvodnju kruha i alkoholnih pića poput piva, posjeduje i specifična funkcionalna svojstva. Naime, postoje dokazi koji ukazuju kako kvasac u crijevima ispoljava slične učinke kao i „dobre“ bakterije. Osim toga, kvasci imaju sposobnost sinteze vitamina B skupine poput folata.

Fruktooligosaharidi - hrana dobrim bakterijama

Dobre bakterije koje žive u našim crijevima najbolje napreduju ako ih hranimo fruktooligosaharidima. Radi se o neprobavljivim prehrambenim vlaknima koja su prisutna u brojnim biljnim vrstama. Jedan od najpoznatijih fruktooligosaharida je inulin kojeg prirodno nalazimo u namirnicama poput čičoke, češnjaka, šparoga, luka i banane. Fermentacijom fruktooligosaharida povećava se kiselost u crijevima, a novonastali uvjeti pogoduju boljoj peristaltici crijeva, skraćenju vremena prolaska hrane kroz probavni trakt te povećanju apsorpcije minerala poglavito kalcija i magnezija zbog čega je idealno kombirati ih s tim mineralima.

Vitamini i minerali za dobar rad imuniteta

Popis vitamina i minerala koji doprinose radu imuniteta je dug, a radi se o vitaminima B skupine (folnoj kiselini, vitaminima B6 i B12), zatim vitaminu C i D, dok se od minerala ističu bakar, željezo, selen i cink. Vitamini i minerali često ovise jedni o drugima stoga je najbolje uzimati ih u kombinaciji, primjerice vitamin B2 doprinosi metabolizmu željeza, a vitamin C povećava njegovu iskoristivost. Dok vitamin C doprinosi regeneraciji vitamina E, vitamin D pak doprinosi apsorpciji i iskorištenju kalcija i fosfora u organizmu.

Vitamini i minerali ključni za dobar metabolizam

Za dobru probavu odgovorno je nekoliko vitamina i minerala od kojih se posebno ističu kalcij koji doprinosi normalnoj funkciji probavnih enzima i cink koji doprinosi normalnom metabolizmu svih makronutrijenata odnosno proteina ugljikohidrata i masti. Za normalan metabolizam dobivanja energije iz hrane potreban je širok spektar vitamina i minerala od kojih su svi jednako važni, a radi se o kalciju, bakru, željezu, magneziju, manganu, vitaminu B3, pantotenskoj kiselini, fosforu, vitaminu B2, B1, B12, B6 i vitaminu C.

Za obavljanje svakodnevnih aktivnosti bez osjećaja da vam nedostaje energije organizmu je potrebno osigurati nekoliko vitamina i minerala. Smanjenju umora i iscrpljenosti doprinose folat, željezo, magnezij, B3, pantotenska kiselina, B12, B6 i vitamin C.

Antioksidativno djelovanje vitamina i minerala

Danas se smatra kako u pozadini mnogih bolesti leži oksidativni stres kojem smo izloženi. Oksidativni stres definira se kao neravnoteža u stanicama koju izazivaju slobodni radikali nastali izlaganjem pušenju, UV zrakama, zagađenom zraku i kao posljedica normalnih metaboličkih precesa. Slobodni radikali dovode do oštećenja stanica i posljedično zdravstvenih problema. Zaštiti stanica od oksidativnog stresa doprinose mangan, vitamin B2, selen, vitamin C, vitamin E i cink.

Dobro balansirana i raznovrsna prehrana najbolji je izvor vitamina i minerala, međutim, pojava nutritivnih deficita u populaciji je sveprisutna. S vremenom, nedostatak jednog ili više mikronutrijenata može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Najčešći razlog zbog kojeg ljudi posežu za vitaminima i mineralima je da održe dobro zdravlje međutim, postoje i naznake kako multivitamini mogu prevenirati određene kronične bolesti. Osim što popunjavaju relativno male, ali važne nutritivne nedostatke, multivitaminsko mineralni pripravci pomažu u prevenciji anemije, defekata neuralne cijevi, osteoporoze pa čak i određenih kroničnih bolesti.

Mirja Jošić, dipl. ing., nutricionistkinja

Literatura:

-        Naidu et al: Probiotic spectra of lactic acid bacteria (LAB). Crit Rev Food Sci Nutr. 1999 Jan; 39(1):13-126.

-        Šušković J., Mehanizam probiotičkog djelovanja bakterija mliječne kiseline. Mljekarstvo. 1997 47 (1) 57-73.

-        Tojo, R., Suárez, A., Clemente, MG., de los Reyes-Gavilán, CG., Margolles, A., Gueimonde, M., Ruas-Madiedo, P. Intestinal microbiota in health and disease: role of bifidobacteria in gut homeostasis. World J Gastroenterol. 2014 Nov 7;20(41):15163-76.

-        Gibson GR, Probert HM, van Loo JAE, Rastall RA, Roberfroid MB. Dietary modulation of the human colonic microbiota: Updating the concept of prebiotics. Nutr Res Rev. 2004;17:259–75

-        Moslehi-Jenabian, S., Pedersen, L., Jespersen, L., Beneficial Effects of Probiotic and Food Borne Yeasts on Human Health. Nutrients. 2010 Apr; 2(4): 449–473.

-        Ward, E. Addressing nutritional gaps with multivitamin and mineral supplements. Nutr J. 2014; 13: 72.

 

Multivitaminsko-mineralni dodatak prehrani s kulturama bakterija i fruktooligosaharidima.

Jedno pakiranje sadrži: 30 kapsula po 740 mg.

Sastojci

U dnevnoj dozi (dvije kapsule)

% PU u dnevnoj dozi

Kalcij

175 mg

21,88

Magnezij

100 mg

26,67

Fruktooligosaharidi (FOS)

100 mg

/

Bifidolactus™ (mješavina izabranih sojeva: L. acidophilus, L. casei, L. plantarum, L. salivarius, B. longum, B. animalis subsp. lactis, B. infantis, Lactococcus lactis subsp. lactis, Enterococcus faecium, Saccharomyces cerevisiae - 1010 cfu/g)

100 mg

/

Fosfor

90,1 mg

12,87

Vitamin C

80 mg

100

Vitamin B3

16 mg

100

Željezo

14 mg

100

Vitamin E

12 mg

100

Cink

10 mg

100

Pantotenska kiselina

6 mg

100

Mangan

2 mg

100

Bakar

1 mg

100

Vitamin B6

1,4 mg

100

Vitamin B2

1,4 mg

100

Vitamin B1

1,1 mg

100

Folna kiselina

200 mcg

100

Selen

55 mcg

100

Vitamin D3

5 mcg

100

Vitamin B12

2,5 mcg

100

 

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Vitamini i minerali

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za ožujak - više vrijednosti za Vaš novac

Krema za njegu oko očiju

Krema za njegu oko očiju

s Q10, hamamelisom i vitaminom C

Krema protiv bora

Krema protiv bora

s aloe verom

Pyroval šampon

Pyroval šampon

protiv opadanja kose s medom, Boswellia serata i matičnom mliječi

Kalcij - magnezij - cink kompleks

Kalcij - magnezij - cink kompleks

zaštita koštano-mišićnog tkiva