Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

DP - Ostali dodaci prehrani

Artikl je uspješno dodan u košaricu!

Spirulina

modrozelena mikroalga

Prodajna cijena: 98,00 knKolekcija: Dodaci prehrani - Ostali

Šifra: 1506

Količina: 90 neobloženih tableta

Spirulina je jedinstvena modrozelena mikroalga koja spada među najstarije biljne organizme na Zemlji. Stanovnik je slatkovodnih jezera, osobito u tropskim i suptropskim regijama budući da uspijeva u toplijim vodama bogatim mineralnim solima. Prirodna boja ovih algi može obojati površinu vode u kojoj obitava u tamno zelenu boju.

Narodi Afrike i drevna indijanska plemena spirulinu cijene već stotinama godina, a zahvaljujući svojem impresivnom nutritivnom sastavu danas se često koristi u obliku dodatka prehrani. Spirulina je, naime, vrlo bogata proteinima (sadržaj se kreće između 50 i 70 posto) s izvrsnim aminokiselinskim profilom jer sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može sam sintetizirati.

Nadopuna kod težih tjelesnih napora i bolesti

Zbog njezinog prirodnog bogatstva osobito aminokiselinskog, preporuča se uzimati spirulinu u svrhu očuvanja mišićne mase tijekom provođenja redukcijskih dijeta. I sportaši koji imaju povećane potrebe za proteinima mogu posegnuti za spirulinom. Spirulina je vrijedan izvor vitamina B1 i B2 te željeza i bakra, a u manjim količinama opskrbljuje organizam i vitaminom B5, B6, folatom, magnezijem, kalijem i manganom. Od pigmenata prisutnih u ovoj zanimljivoj algi svakako valja izdvojiti sadržaj beta –karotena zbog čega spirulina osigurava i vitamin A. Zahvaljujući svemu navedenom spirulina se odlično uklapa u prehranu vegetarijanaca i vegana, ali i anemičnih osoba.

Spirulina može biti korisna kod opće slabosti uzrokovane različitim bolestima, a posebno se korisnom pokazala kod plućnih bolesnika. U studiji objavljenoj 2015. godine, sudjelovalo je 30 ispitanika s kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti (KOPB). Glavni biljezi ove bolesti su oksidacijski stres i upalna reakcija. Ispitanici su unosili 1 g spiruline tijekom 2 mjeseca što je rezultiralo poboljšanjem antioksidativnog statusa i smanjenjem oksidativnog stresa organizma.

Pomoć za starije

Starenje je prirodan proces koji obuhvaća smanjenje funkcije gotovo svih tkiva i organa, a udruženo je sa slabljenjem imunološkog sustava. U istraživanju iz 2011. godine objavljenom u časopisu Cellular & Molecular Immunology kod ispitanika koji su unosili spirulinu u obliku dodatka prehrani tijekom 12 tjedana došlo je poboljšanja rada imuniteta kao i povećanja hemoglobina odnosno ublažavanja anemije.

Utjecaj na povišene masnoće u krvi i krvni tlak

Kronične nezarazne bolesti su rastući javnozdravstveni problem u cijelom svijetu. Bolesti srca i krvnih žila te dijabetes vodeći su uzroci smrtnosti u zapadnim zemljama, a "krivcem" se smatra preobilna prehrana, nedostatak tjelovježbe, pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola te genetska predispozicija. Poznato je kako rizik od bolesti srca možemo umanjiti ako pripazimo na masnoće u krvi jer prekomjerne vrijednosti kolesterola i triglicerida utječu na otvrdnuće krvnih žila. U studiji objavljenoj 2007. godine u časopisu Lipids Health Disease znanstvenici su istraživali utjecaj unosa spiruline u obliku dodatka prehrani na masnoće u krvi i krvni tlak. U istraživanju je sudjelovalo 36 ispitanika koji su unosili 4,5 g spiruline tijekom 6 tjedana. Rezultati su pokazali kako je unos spiruline doveo do značajnog sniženja triglicerida i kolesterola te krvog tlaka kod ispitanika.

Da pomaže sniziti masnoće u krvi dokazala je i studija objavljena 2014. godine u časopisu Annals of Gastroenterology u kojoj je sudjelovalo 15 ispitanika. Naime, nakon 6 mjeseci unosa spiruline u obliku dodatka prehrani kod ispitanika je došlo do značajnog smanjenja triglicerida i kolesterola. Također, primjećeno je i sniženje jetrenih enzima koji su kod osoba s masnom jetrom povišeni, što znači da spirulina utječe pozitivno i na zdravlje jetre. Ispitanici su uzimali 6 g spiruline dnevno.

Spirulina ima brojne prehrambene adute u svom rukavu te može biti vrijedna nadopuna prehrani kod anemije, oslabljenog imuniteta, pothranjenosti, opće slabosti organizma te kao čuvar srca i krvnih žila. Kao dodatak prehrani, spirulina je sigurna za upotrebu, te ne postoje zabilježene interakcije spiruline s drugim biljnim pripravcima ili dodacima prehrani.

Literatura:

  • Torres-Duran, PV., Ferreira-Hermosillo, A., Juarez-Oropeza, MA. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of Spirulina maxima in an open sample of Mexican population: a preliminary report. Lipids Health Dis. 2007 Nov 26;6:33.
  • Mazokopakis, EE., Papadomanolaki, MG., Fousteris, AA., Kotsiris, DA., Lampadakis, IM., Ganotakis, ES5. The hepatoprotective and hypolipidemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population with non-alcoholic fatty liver disease: a prospective pilot study. Ann Gastroenterol. 2014;27(4):387-394.
  • Ismail et al. Effect of Spirulina Intervention on Oxidative Stress, Antioxidant Status, and Lipid Profile in Chronic Obstructive Pulmonary Disease Patients. Biomed Res Int. 2015; 2015: 486120.
  • Selmi et al. The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. 2011 May; 8(3): 248–254.

Mirja Jošić, dipl.ing., nutricionistkinja

Spirulina je vrlo bogata proteinima (sadržaj se kreće između 50 i 70 posto), vrijedan izvor vitamina B1 i B2 te željeza i bakra, a u manjim količinama opskrbljuje organizam i vitaminom B5, B6, folatom, magnezijem, kalijem i manganom.

  Sastojci u dnevnoj dozi (2 tablete):                                           % PU

Mikro alga Spirulina maxima (Spirulina spp)

800 mg

/

Pretražite naš web!

Kamo pripada ovaj proizvod?

DP - Ostali dodaci prehrani

Mnogi od nas posežu za dodacima prehrani kako bi se osigurali od potencijalnih prehrambenih propusta ili sa željom da se zaštite od različitih bolesti. Vitaminski i mineralni pripravci predstavljaju osnovu dodataka prehrani, no ova se skupina iz dana u dan nadopunjuje novootkrivenim aktivnim tvarima podrijetlom iz hrane te biljnog svijeta.

Proizvodi na popustu za siječanj - više vrijednosti za Vaš novac

Pyroval

Pyroval

šampon protiv opadanja kose s medom i matičnom mliječi

Lak za nokte, snow white

Lak za nokte, snow white

extra long lasting

Sapun zeleni čaj

Sapun zeleni čaj

prirodni sapun, ručno proizveden, dermatološki testirano

Sapun za umivanje lica

Sapun za umivanje lica

s ekstraktom hamamelisa i eteričnim uljem lavandina