Kako bismo Vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija možete pronaći OVDJE.

Spirulina

Spirulina

Spirulina je jedinstvena modrozelena mikroalga koja spada među najstarije biljne organizme na Zemlji. Stanovnik je slatkovodnih jezera, osobito u tropskim i suptropskim regijama budući da uspijeva u toplijim vodama bogatim mineralnim solima. Prirodna boja ovih algi može obojati površinu vode u kojoj obitava u tamno zelenu boju.

Narodi Afrike i drevna indijanska plemena spirulinu cijene već stotinama godina, a zahvaljujući svojem impresivnom nutritivnom sastavu danas se često koristi u obliku dodatka prehrani. Spirulina je, naime, vrlo bogata proteinima (sadržaj se kreće između 50 i 70 posto) s izvrsnim aminokiselinskim profilom jer sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može sam sintetizirati. Iz tog se razloga preporuča uzimati spirulinu kao izvor aminokiselina osobito, primjerice, u svrhu očuvanja mišićne mase tijekom provođenja redukcijskih dijeta. I sportaši koji imaju povećane potrebe za proteinima mogu posegnuti za spirulinom. Spirulina je vrijedan izvor vitamina B1 i B2 te željeza i bakra, a u manjim količinama opskrbljuje organizam i vitaminom B5, B6, folatom, magnezijem , kalijem i manganom. Od pigmenata prisutnih u ovoj zanimljivoj algi svakako valja izdvojiti sadržaj beta –karotena zbog čega spirulina osigurava i vitamin A. Zahvaljujući svemu navedenom spirulina se odlično uklapa u prehranu vegetarijanaca i vegana, ali i anemičnih osoba.

Kao dodatak prehrani, spirulina je sigurna za upotrebu, te ne postoje zabilježene interakcije spiruline s drugim biljnim pripravcima ili dodacima prehrani. Ipak , preporuka je da ju izbjegavaju osobe s fenilketonurijom, metaboličkim poremećajem kod kojega tijelo ne može metabolizirati fenilalanin, aminokiselinu koju spirulina sadrži.

 

Sandra Krstev Barać, mag.nutricionizma / Vitaminoteka

Literatura:

  • Blinkova LP, Gorobets OB, Baturo AP. Biological activity of Spirulina. Zh Mikrobiol Epidemiol Immunobiol. 2001; 2: 114-118.
  • Kulshreshtha, A et al. Spirulina in health care management. Curr Pharm Biotech 2008; 9(5): 400-5.
  • Hosseini SM et al. Nutritional and medical applications of spirulina microalgae. Mini Rev Med Chem 2013; 13(8):1231-7.
  • Mazo VK, Gmoshinski IV, Zilova IS. Microalgae Spirulina in human nutrition. Vopr Pitan 2004;73(1):45-53.

Proizvodi na popustu za travanj - više vrijednosti za Vaš novac

Vitaminska krema

Vitaminska krema

s mrkvom i vitaminom E

Soft Care hidratizirajuća krema

Soft Care hidratizirajuća krema

za normalnu i suhu kožu

Active & Care šampon za kosu

Active & Care šampon za kosu

za njegu kose s prhuti

Omega 3-6-7-9

Omega 3-6-7-9

s pet vrsta biljnih ulja